неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Вера Ахундова: За КТБ, стенограмите и „кражбата на века“

Вера Ахундова: За КТБ, стенограмите и „кражбата на века“

Президентът на България Росен Плевнелиев изрази несъгласието си за разсекретяването на стенограмата от консултативната среща при държавния глава на 29 юни 2014 г. по повод КТБ и ситуацията във финансовия сектор. Докога ще се мълчи по темата и ще се разбере ли някога истината за банката – това коментира Вера Ахундова, акционер в КТБ, един от учредителите на движение „Ние, гражданите“.

„Не се учудвам, че Плевнелиев е против разсекретяването на стенограмата. Трябва да сме убедени, че той не е бил просто домакин на срещата, но и активен участник. По наша информация, той има доста дейно участие в събарянето на банката“, заяви Ахундова.

„БНБ беше маша, с която се изпълни поръчката. Имаше доста обемно следствие срещу квесторите, но всички разследвания по сигналите от наша страна останаха без ход и без досъдебно производство“, обясни още Ахундова.

„По-важното е, че все още няма одит за реалното състояние на КТБ през 2014 г. и ние не можем да знаем дали е трябвало да бъде отнеман лиценза“, допълни още тя.

„Парите на дружествата със здрави активи са разпределени между 7-8 човека, имало е прехвърляния десетки пъти, разпределяне в офшорки. Най-скандалното за мен като човек обаче е, че нито един политик не изрази съчувствие към нито един от бизнесмените като юридически лица, или останалите физически лица, които са изкарали парите си по честен начин“, коментира Ахундова.

„Нашият анализ на активи показва че между 850 и 1.250 млрд. лв са били вложени в активи, които не са били директно заложени към КТБ. Тогава преценихме, че ако се стигне докрай в одита, това би била финансовата недостатъчност“, обясни още акционерът в КТБ.

„Завели сме дела в Страсбург и Люксембург. До 2016 г бях в непрекъсната кореспонденция с ЕК, която се оказа безсмислена, защото те използваха само документи на БНБ, а самият доклад за лиценза на КТБ е един скандален документ“, убедена е Ахундова. „Исторически, истината винаги е излизала, въпросът е да е в човешки обозримо време“, допълни тя.

Вижте цялото интервю в следващото видео!

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

3 коментара

  1. Щом тази дама говори за КТБ, редно е да спомене и ролята на Цветан Василев в грабежа на века, а не да го изкарва него светец!

  2. Иван Христов

    Вера Ахундова не беше ли сътрудник на ДС?

  3. „Кражбата на века“ определено е добре казано, само че още години ще плащаме всички стореното от Василев.