петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Вера Ахундова и Кирил Петков за измамата, разсекретената стенограма и кой ще осъди държавата за КТБ

Вера Ахундова и Кирил Петков за измамата, разсекретената стенограма и кой ще осъди държавата за КТБ

Съпредседателят на сдружение „Ние, гражданите“ Вера Ахундова и икономистът Кирил Петков гостуваха в студиото на „Честно казано“ и Люба Кулезич и коментираха втората разсекретена стенограма от заседанието за КТБ при президента Плевнелиев и мъглата, която остава да тегне над аферата „КТБ“ въпреки отворените документи.

„На мен ми е омръзнало да отговарям на слугинажа на г-н Плевнелиев. Корупция, България и КТБ са абсолютни синоними. Това е мафиотска среща на върха – заговор срещу гражданите на тази държава“, коментира Вера Ахундова по повод втората разсекретена стенограма при президента Плевнелиев за КТБ.

Икономистът Кирил Петков каза, че е прочел много внимателно стенограмата. По думите му, ролята на Плевнелиев е била най-позитивна, а най-голямо впечатление са му направили думи на главния прокурор, които той цитира в студиото. Той сравни ситуацията с пирамидата в САЩ Мейдоф.

„От тази стенограма излизат няколко абсолютно категорично ясни факта. Първо, не е ясно, че има дупка – капиталов недостиг. Няма никакво доказателство, че тези 3,5 милиарда съществуват като загуба. Знам кои документи липсват – тези, които са решения, касаещи обезпеченията“, каза Ахундова.

„Хора от екипа на квесторите са станали за дни милионери. Всичко това е предварителна планировка – изпълнение на предварително подготвен сценарий. Няма дупка. Ясно е за качеството на активите при една неработеща банка всеки месец се влошава качеството на активите“, заяви Ахундова.

„Признато е наличието на системен риск и че това е системна банка. Този риск съществува още от гледна точка на свързаност. Невъзможно е за 10 дни или 2 седмици някой да направи анализ на десетки фирми за свързаност“, категорична е Ахундова.

По думите на Петков, не може да се мисли, че банката е била в перфектно състояние със 137 кредита. Той цитира и управителя на БНБ за тримесечната отчетност. „Звучи ми като бутафория“, заяви Кирил Петков.

Според Петков, най-притеснително е имената, които липсват – не се споменава името на Делян Петков. Икономистът смята, че единственият човек, който е поставял истинските въпроси на масата, е бил Плевнелиев.

Според Вера Ахундова, КТБ е била лакмусът за апетитите за лесно набавяне със средства и това е една от причините в България днес корупцията да е на толкова високи нива.

„Оманският фонд ще осъди България 100%“, категорични са гостите в студиото. По думите на Петков, хората не грабнаха сопите, защото на някои от хората се върнаха парите. „Докато държавата може с всичките си огромни грешки, хората си казват – ние си живеем по същия начин. Но от 2011 г. досега сме си удвоили външния заем. Това замазване с външен заем не ни дава да видим реалността“, убеден е икономистът.

По думите на Ахундова, хората не са излезли с павета по улиците заради пълната тайна за банкова криза. И който осъди държавата заради аферата „КТБ“ ще осъди всички данъкоплатци.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …