вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Вера Ахундова – един различен прочит на стенограмата за КТБ

Вера Ахундова – един различен прочит на стенограмата за КТБ

Един различен прочит на разсекретената стенограма за КТБ от срещата при президента Росен Плевнелиев направи в „Често казано“ Вера Ахундова, лидер на сдружението „Ние, гражданите“, в което членуват вложителите на КТБ.

Тя е убедена, че тази, както и следващата разсекретена стенограма, ще бъдат изключително важен документ пред международните съдилища, тъй като в тях има важна информация и ясно лъсват схемите за погрома над банката. Без съмнение оманският фонд ще докаже експроприация във Вашнгтон и България ще бъде тежко осъдена, прогнозира тя.

Това е една изключително нечовешка писаница, в която върви озлобена борба за власт – това е смисълът на тази стенограма, коментира Ахундова. Двете основни сили, които се карат за властта – ДПС+БСП от едната и ГЕРБ от другата страна, имат една единствена цел – всичко да остане скрито за обществото, добави тя.

Според нея от документа става ясно, че срещата при президента Плевнелиев е алиби за виновните и гарантира, че отговорност от тях няма да бъде потърсена. По думите й ролята на държавния глава не е на домакин, а на „водещ“, заедно с Бойко Борисов (тогава в опозиция), като двамата са проводници на конкретни интереси. Виновните не присъстват, има поставени лица, добави тя.

Трето, документът категорично показва, че съдбата на КТБ и на всички вложители и фирми е предрешена, смята Вера Ахундова, която е убедена, че банката – която по думите й към 30 март е най-високоликвидната и с най-голяма капиталова адекватност – е унижощежа от криминалните действия на държавните институции – ДАНС и прокуратурата.

Планирането на самото фалиране на КТБ е извършено преди това, защото първите атаки срещу банката от „групата Прокопиев“ започват от 2012 г., вярва Ахундова. Тя посочи, че първият употребил думата „източване на банка“ е президентът Плевнелиев, а той – по думите й – „директно се вписва в групата Прокопиев-Протестна мрежа, които левашки успяха да съборят банката“.

Лидерът на „Ние, гражданите“ твърди още, че има укрити документи,

например от излушване в комисията на Десислава Атанасова на обвиняемия подуправител на „Банков надзор“ Цветан Гунев, в което се посочвали конкретни имена и факти за това кой какво е присвоил. Те обаче били засекретени.

Бюджетът трябва да плати тези пари рано или късно, няма никакво съмнение за криминалната атака и подбудите зад погрома на КТБ, заключи Вера Ахундова.

Защо според нея решението КТБ да си отиде с точно тези обезценки е поръчано професионално; имало ли е централизирано нареждане държавните фирми да изтеглят парите си, предизвикало лавина от тегления и от болници и общини; какви зависимости разкрива поведението на участниците в срещата от стенограмата; защо е отказана държавна помощ; за подкрепа на коя банка настоява Борисов; каква схема ще лъсне от поредната стенограма – чуйте в разговора с Вера Ахундова:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

3 коментара

  1. Може ли да се вярва на думите на Ахундова? Сами преценете – тя е била част от ДС навремето!

  2. И пак сянката на Прокопиев се промъква и в тази далавера, ама то е така от 20 години. Някой са по-големи от закона и това е!

  3. Аз доколкото знам от хора работещи в различни банки, голям брой по-високо-стоящи служители са знаели за състоянието на пирамидата КТБ и това е било обсъждано много преди фалирането и. Както и хора занимаващи се с финанси, които подчертавам нямат нищо общо с първите, го потвърждават от един поглед върху финансовите отчети. Тази банка е имала прекалено много влогове, за да успее да изплаща лихвите на всички, за сметка на прекалено малко постоянни приходи и си е била бомба със закъснител. Вместо да се обсъжда, защо Плевнелиев първи в разговор казал думата “източване“, защо не се опитате да говорите с одиторите подписали се под фалшиви заверки.