понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Вени Марковски: Трябва да се борим за българите навсякъде, не трябва да ги делим

Вени Марковски: Трябва да се борим за българите навсякъде, не трябва да ги делим

Никой не се замисля, че при 2 мил. емигранти българи в чужбина само през последните 25 години, означава, че повече от половината българи в България имат роднини, близки или приятели, които са заминали в чужбина.

Лично аз не познавам нито един българин, който е заминал, за да работи или живее там, бягайки от България. България винаги е част от нашия живот и няма гаранция, че в един момент тези хора няма да се върнат. Те искат, като се върнат в България, да не я намерят по-зле, отколкото когато са я напуснали, а по-добре.

Това коментира Вени Марковски в предаването еМисия България по Би Ай Ти.

Той сподели, че в България го връщат родните, приятелите и професионалните ангажименти.

По повод послените промени в Изборния кодекс, както и наложеното, а по-късно отхвърлено от парламента президентско вето, Марковски заяви категорично, че това да се даде възможност и да се улесни гласуването би трябвало да е надпартийна задача.

„Не би трябвало една партия да казва: „Не, ние ще се борим за българите в чужбина“. Трябва да се борим за българите навсякъде, не трябва да ги делим. А политиците правят точно това и ние донякъде се подвеждаме по техния почин“, каза още Вени Марковски.

Той посочи, че съдаването на български училища по света е доказателство, че сънародниците ни искат да продължат да запазват България в своите деца.

„Формално би трябвало да имаме един празник на писмеността и културата. Но ако човек не възпитава децата и близките си в българската култура всеки ден, то това означава, че след 364 дни тази култура няма да я има“, каза Марковски по повод предстоящия 24 май.

Той каза, че съвременните технологии и интернет са прекрасни разпространители на словото и книгите, ако биват правилно използвани.

Марковски посочи още, че Би Ай Ти е една от телевизиите, която прави впечатление с професионализма си, тъй като прави съпричастни зрителите към фактите, като им дава възможност да решат как да мислят.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …