понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Вени Марковски и Ралица Василева с коментар за изборите в САЩ

Вени Марковски и Ралица Василева с коментар за изборите в САЩ

Председателят на „Интернет общество – България“ Вени Марковски и журналистката Ралица Василева коментираха в предаването „Просто Диков“ предизборния сблъсък между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп.

„Нямаме основание да се съмняваме в думите на жените, които излязоха и казаха, че са били обект на настървени апетити от страна на Доналд Тръмп. Някои от тях проявиха героизъм, защото в момента са обект на сериозни атаки от страна на феновете на Тръмп“, категоричен е Марковски, който изтъкна, че някои от тях излизат сега, защото Тръмп ги е предизвикал с изказването си, че всъщност много уважавал жените.

Марковски подчерта още, че няма основание да се съмнява в твърденията на 17 разузнавателни служби в САЩ за хакерси атаки, които идват от Русия в опит да повлият на кампанията в полза на Тръмп.

Журналистката Ралица Василев също коментира скандалната предизборна кампания в Съединените щати.

„Скоро не сме виждали точно такава кампания, с такива обиди. В последния дебат Тръмп дори нарече Клинтън „гадна жена“, а тя го нарече „марионетка на Путин“. Тонът е доста невероятен, както и ниското ниво, до което стигнаха с тези обиди и реплики. Но това, което най-много ме шокира като журналист, е, че Тръмп отказа да каже дали ще приеме резултата на изборите, ако загуби. Това се оказва, че е безпрецедентно в демократичната история на Америка, където има стара традиция – този, който загуби изборите, отстъпва на победителя и приема резултата“, подчерта Ралица Василева в предаването „Просто Диков“.

„Американците много се гордеят и вярват в техния модел на демокрация, и това за много хора е удар по основата на демокрацията в Съединените щати. Те го приемат като нещо, което ще подбие реномето на тяхната демокрация“, отбеляза журналистката.

Тя посочи, че в тази връзка Хилари Клинтън, коятое останала изумена от думите на Тръмп, свърза опонента си с хакерски атаки, които 17 разузнавателни служби в САЩ смятат, че идват от високите етажи на властта в Москва, и които се опитват да повлият на надпреварата в полза на Тръмп. „Хилари Клинтън дори поиска той да поясни дали няма връзка с Путин и дали той не му помага“, каза Ралица Василева.

„Много наблюдатели казват, че ако Хилари Клинтън спечели изборите и Тръмп не приеме победата ѝ, това ще попречи на мандата ѝ и ще отслаби възможността да постигне всичките си цели като президент“, изтъкна още тя.

Ралица Василева отбеляза, че преди дни е излязло видео, за което не може да се потвърди дали е истинско, но в него активист за демократите казва, че е много лесно да се предизвикат тези, които подкрепят Тръмп на предизборните митинги.

Според журналистката, Доналд Тръмп е бил най-спокоен в последния трети дебат.

„Той запази самообладание, но не пропусна да направи лични нападки, които не изглеждат хубаво, според наблюдателите, не показват, че той всъщност има качествата освен да бъде успешен бизнесмен, да бъде и президент“, добави тя.

Ралица Василева разказа още, че Тръмп коментирал журналистка от български произход, която твърди, че той е имал неприлични сексуални постъпки към  нея. Кандидатът на републиканците не просто е казал, че думите ѝ са лъжа, но дори, че тя не е красива, за да повярва някой, че той може да си е помислил за нещо с нея.

„Всички се чудят защо сега излиза тази пикантна информация, само три седмици преди изборите. Истината е, че е много трудно за жени, попаднали в такава ситуация, да излязат публично, особено срещу такава силна фугура“, коментира казусът Вени Марковски.

По думите му този скандал вече е „закопал“ Тръмп. „В Америка това изглежда грозно, на фона на общия опит да хората, да се изравняват жените дори по заплащане, работа и възможности“, добави той.

Вени Марковски коментира и изслушването на Кристалина Георгиева пред ООН, която заедно с Ирина Бокова бе номинирана от българската държава за генерален секретар на организацията.

„Английският ѝ език е добър, тя се справи добре, но цялата постановка, разиграна от нашата държава, не остави добро впечатление у постоянните представители и дипломатите в ООН, защото такъв внезапен ход в края излезе неуспешен“, каза Марковски.

„Не спечели нито Кристалина Георгиева, нито Ирина Бокова, а България загуби“, подчерта още той и изтъкна, че не знаем кой има полза от това, а докато не разберем, няма да знаем и защо е била цялата история.

„Нямам предположение, защото не мога да стигна до категоричен извод. Но явно не е консултирано с дипломатите“, каза Марковски.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …