понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Вени Марковски: Електронното управление е ключово за успеха на всеки бизнес

Вени Марковски: Електронното управление е ключово за успеха на всеки бизнес

“Ако успеем да направим, така че в България човек не трябва да ходи до никъде, за да получи разрешение за строителство, документи за самоличност, да си плати данъците и да има обратна връзка, това  ще улесни безкрайно много не само живота на хората, но и на бизнеса.” Това каза в предаването “Прозорецът” по Би Ай Ти Вени Марковски.

Според него целта на улектронното управление е страната ни дапривлича повече  чужди фирми. “Те могат да избират между 197 държави по света, не бива да мислим, че България е център на вселената.” Само ниските данъци не са достътъчни – в Македонията данъците са по-ниски отколкото в България, каза Вени Марковски.

Що се отнася до разходите за въвеждане на електронното управление, Вени Марковски смята, че сумата не е важна и дори 300 милиона лева е много малка сума. “Помислите само колко пари отвиват към групи, от които не сме толкова доволни, без да насочвам към конкретна група – съдии, прокурори, следователи,  полицаи.“

Според него тези пари могат да се върнат при българските граждани под формата на заплати и данъци от компаниите, които икономиката ни би привлякла: “Ако в България влязат чужди фирми, които наемат 1000 души и им плащат по 1000 евро на месец, ето 1 милион евро само от заплати. Значи за една година са 12 милиона евро. 24 милиона лева от тези 300 милиона лева са 10% и са платени само от една фирма, само с 1000 души. Много е проста сметката, нали?”

Целта е в България да влизат най-качествените, най-новите технологии, най-новите технологии, ако има координация и сътрудничество със страни като САЩ, Израел, Естония – страни, в които се развиват високотехнологични продукти.

Дистанционното гласуване е една много малка част от електронното управление, смята Вени Марковски. От гледна точка на политиците, на тях не винаги им харесва да има такива възможности за гласуване. “Има партии, които не искат да има електронно дистанционно гласуване, защото мислят, че ще загубят. Има партии, които мислят, че ще спечелят.”

Важното е, че вече 15-ина години всяка година покриват търговския дефицит на страната си с парите, които изпращат в България, припомни Вени Марковски.
“Човек гласува, когато плаща данъци и реално те плащат данъци, вкарвайки парите си тук.”

 

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …