петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Венета Момчева: Обществата в Европа се реполитизират и се стремят да намерят опора в реформиран ЕС

Венета Момчева: Обществата в Европа се реполитизират и се стремят да намерят опора в реформиран ЕС

През есента в немскоезичните Германия и Австрия ще има парламентарни избори. Какви са нагласите в тези страни, и какво сочат последните социологически проучвания – за това говори в ефира на Би Ай Ти дипломатът и журналист Венета Момчева.

„В неделя обществените телевизии в Германия излъчват последните социологически проучвания, които категорично показват една преднина на Меркел, която трудно би могла да бъде обърната. Тази тенденция, не само се запази, но се затвърди“ – смята Момчева.

Според нея, с времето постепенно спадат процентите за „Алтернатива за Гермния“.

„Коварното на тези партии не само в Германя, но и в Нидерландия и Франция, е в тяхното политическо хамелеонство. По време на предизборните си кампании те представят програми, които са приемливи. Те смегчават тона по отношение на Европа. Тази лиспа на ясно позициониране и спекулата със страховете на хората е именно опасността и непредвидимостта на тези партии“ – смята Момчева.

„Намаляването на мигрантския натиск и неутрализирането на тази вълна е причината за тези резултати.

Меркел издигна лозунга „Ние ще се справим“, обществото иска да види реални действия. Стилът на Меркел се харесва“ – пояснява още жрналистката.

„В Австрия ще има избори на 15-ти октомври. Ако погледнем цифрите – само за няколко дни, след определянаето на Себастиан Курц за председател на партията, той се изстреля в орбита от над 30 процента одобрение. Те са свързани с един много добър негов талант да остава в ценностите и да има едно суверенно поведение. Той беше категоричен за мигрантската криза и това отнема от гласовете на крайната десница. Много комуникативен в социалните мрежи, прави един експеримент.

Някои го наричат „алпийския Макрон“.

В негово лице партията му може да си върне канцлерския пост“ – пояснява Момчева.

Обществата в Европа се реполитизират след Брекит и отново се стремят да намерят в едий реформиран ЕС една опора“ – твърди Момчева.

Какво още каза Венета Момчева в ефира на Би Ай Ти, вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …