понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Венета Лимберова: В ЕС няма обща политика за съжителство на еднополови двойки

Венета Лимберова: В ЕС няма обща политика за съжителство на еднополови двойки

Какво става, когато двама души от един пол искат да бъдат заедно, и защо днес гражданските ни и човешки права трябва да бъдат функция на нашата сексуална ориентация?

Темата коментират адвокат Деница Любенова и Венета Лимберова, председател на младежка ЛГБТ организация „Действие“.

„В ЕС няма обща политика за съжителство на еднополови двойки, но има общи тенденции. Като в 27 страни в Европа съществува законодателство, което припознава или брака, или съвместното съжителство на еднополови двойки. България не е част от тази картина“, каза Венета Лимберова.

По думите ѝ ако хората от ЛГБТ общността са по-пасивни, то е, защото никой от тях не иска да бъде сочен с пръст.

„Ние водим двойствен живот – не споделяме за връзките си с роднините си, нито с колегите си, защото не всеки от нас всеки ден е готов да бъде информатое и обучител на хората около него“, каза още тя.

Тя е убедена, че трябва да има и политическа воля, за да се промени нещо по отношение на съвместното съжителство на еднополови двойки.

Адвокат Деница Любенова, на свой ред, коментира, че ако една еднополова двойка иска да има семейство и дете у нас, то административно нищо няма да се случи, тъй като в България фактическото съжителство като такова не е дефинирано никъде в законодателството.

Целия разговор можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …