петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Велизар Шаламанов за новите аспекти на сигурността в Европа

Велизар Шаламанов за новите аспекти на сигурността в Европа

Дилемата за сигурността, политическите решения и новите предизвикателства пред Европа – коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов, който сега работи в Агенцията на НАТО по комуникация и информация.

„Главният отговор на заплахите от тероризма и мигрантския натиск ще дойде от сътрудничеството на свободните страни. В НАТО сътрудничеството е на много високо ниво и то по-тежки въпроси, защото винаги фокусът на НАТО е бил върху сигурността и отбраната. Това, което свързва всички страни, е фундаменталната ценност на свободата. Тези страни са решили, че ще защитават свободата с използване на нови технологии, с по-добро управление, с по-добро взаимодействие. Това в сферата на отговорност на НАТО се постига, но въпросът е доколко същите страни, в рамките на ЕС, ще използват този опит и ще се засили сътрудничеството с НАТО“, каза Шаламанов.

По думите му всяка суверенна страна трябва да направи максималното за сигурността си, но чрез солидарността да получи подкрепа и да използва общите ресурси на съюзниците си.

Вижте целия разговор с Велизар Шаламанов във видеото:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …