вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Велизар Шаламанов: Сделката за „Грипен“ не е прозрачна, но обвиненията няма да бъдат доказани

Велизар Шаламанов: Сделката за „Грипен“ не е прозрачна, но обвиненията няма да бъдат доказани

Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов гостува в студиото на „Честно казано“ и Люба Кулезич и коментира сделката за изтребителите и скандалите около нея.

„Не можем да възприемем тези непрозрачни процеси за решения за милиарди за България. Трябва да има анкетна комисия. С отговорите на тези въпроси трябва да започне процес за прозрачно вземане на решенията“, коментира Шаламанов.

По думите му тези важни въпроси не трябва да се обсъждат в жълтата преса, а България да работи като част от НАТО.

„Не е прозрачна тази сделка, защото е част от неработещ процес за вземане на решения. Като служебен министър исках да се оценят последните сделки и стигнахме до решение, че са управлявани недобре и са похарчени пари непрозрачно. Напрегнахме сили в Министерството на отбраната и на 3 октомври 2014 г. правителството прие един документ, който приотизираше 9 проекта“, обясни Шаламанов.

Той каза, че предстои скоро да се направи още едно предложение за самолети, но по думите му, няма воля да загърбим миналото и да влезем в бъдещето. „Дошло е време вместо лични нападки и обвинения, които така или иначе няма да бъдат доказани, да вложим силите си в добри процеси и практики и те неминуемо ще доведат до резултати и то много бързо“, категоричен е Шаламанов.

„Клише е, че кризата е и възможност. Нека не пропуснем и тази възможност“, призова бившият министър.

Той коментира и факта, че има само три оферти, когато има много повече възможности за доставчици. „Това трябва да бъде пресечено, ако не е вярно, защото си губим времето, а ако е вярно, е още по-страшно“, категоричен е Шаламанов в отговор на въпроса дали се създава впечатление за битка на лобита. Той е категоричен, че България не трябва да се управлява със задкулисни договорки.

По думите му, не трябва да се търси вина в други държави. Шаламанов заяви, че може да се започне нова процедура с нови оферти. По думите му, трябва да бъдат направени сериозни промени в този процес.

Чуйте целия разговор с него в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …