понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Велислав Величков за неработещата съдебна система и нуждата от реформа

Велислав Величков за неработещата съдебна система и нуждата от реформа

Днес, на 23 май италианската мафия убива разследващия я Джовани Фалконе. Днес по този повод в София започва Марша за европейско правосъдие, организиран от инициатива „Правосъдие за всеки“.
Велислав Величков от инициатива „Правосъдие за всички” гостува в студиото на еМисия България и разказа за марша, който започва в този час в центъра на София.

„Ние провеждаме нашето шествие под надслов „Няма да мълчим“, взимайки пример от италианското общество. Веднъж завинаги трябва да приключи отказът за разследване на корупция и престъпленията по високите етажи на властта“, подчерта Величков.

„На практика имаме избирателно, бездействащо правосъдие. В момента общественото доверие към българската прокуратура е една 6%. Това са толкова критично ниски нива, че означава, че хората не вярват в правосъдието. Хората започват да решават извън съдебно споровете си.“, коментира Величков.

Стига се до там да се твърди, че срещата на главния прокурор извън офиса му с двама бизнесмени, е нещо съвсем нормално и не дължи отчетност. Излиза, че главният прокурор може да прави каквото си иска и не дължи обяснение. Това на практика е беззаконие“, подчерта организаторът на протеста.

Той посочи, че обирът на века е КТБ и не е имало никакви внесени обвинителни актове. Виновен за пропуснати срокове е главният прокурор. Искаме отчетност пред целия пленарен състав на НС и да могат да се задават въпроси към него и от граждански организации“, обясни Велислав Величков. По думите му, обвинител номер 1 трябва да отговаря и за катастрофиралите обвинения и делата, завършили с фиаско. Прокуратурата, по думите му, е единствената нереформирана за 25 години система.

Величков показа и предложения, които са били внесени в Народното събрание още по време на министър Захариева и Цецка Цачева като председател на Народното събрание.

Чуйте целия разговор с Велислав Величков в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …