четвъртък , 14 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Велислав Величков: Има спешна нужда от съдебна реформа и промяна в Конституцията

Велислав Величков: Има спешна нужда от съдебна реформа и промяна в Конституцията

Председателят на инициатива Правосъдие за всеки Велислав Величков гостува в студиото на еМисия България и коментира нуждата от съдебна реформа, промяна в Конституцията и анализира как може да бъде променена съдебната система така, че да бъде работеща.

„Младите хора се чувстват непредставени. Жалко е да гледаме как българи гласуват от най-отдалечените точки на света, но ако можеха да участват активно в социалните процеси, нещата щяха да са различни. Ние не се срещнахме с представителите на партиите. Изпратихме писма, но получихме отговори само от две партии – „Да, България“ и „Нова република“, разказа Велислав Величков. Той посочи, че до голяма степен техните идеи съвпадат с тези на инициатива „Правосъдие за всеки“.

„Посетихме работна конференция на АБВ и Движение 21, но не получихме разписани техните ангажименти. Всички останали не пожелаха да се срещнат с нас. В програмата на ГЕРБ няма нито една дума за Велико народно събрание, въпреки думите“, разказа Величков. По думите му, в програмата на ГЕРБ е заложено и нещо положително – отчет на главния прокурор на всеки три месеца.

„Държавното обвинение се оказва независимо и от собствената си държава“, подчерта Величков. Той каза, че действително трябва да има отчет на главния прокурор пред парламента, но той да не бъде под формата на монолог.

„Настоящата Конституция е застинала. Тези избори трябваше да бъдат за Велико народно събрание, за да говорим за реална съдебна реформа“, смята председателят на инициатива „Правосъдие за всеки“.
Според него трябва да има сериозен дебат за промяна в Конституцията и да се свика Велико народно събрание и се правят кръпки на парче в закона. „Патриотите нямат никакви искания за промяна в съдебната система“, коментира Величков като каза, че нито Марешки, нито Обединени патриоти се интересуват от съдебната реформа.

Имаме 17 препоръки от за изпълнение до края на тази година от доклада на ЕК.

„Всички системи спират да работят, когато правосъдието не работи. Никой не се качва на неработещ автобус, защото с него няма път. Тези млади хора никога няма да се върнат в България“, категоричен е Величков.

Той коментира и посещението на Лаура Кьовеши и посочи, че Румъния е заимствала от испанския опит, а те от своя страна са взели работещи модели от италианската система.

Чуйте целия разговор с Велислав Величков в следващото видео:

Вижте също

130 милиона за поддръжка летателните сили на България – скандалите с „Кугъри“, „Спартани“ и МиГ-29

МС вчера отпусна близо 20 млн. лв. за ремонт на изтребителите МИГ-29. Това е вторият …