петък , 16 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Велислав Минеков: Ние вече нямаме национален елит

Велислав Минеков: Ние вече нямаме национален елит

За културата в политката и за политиката в културата, в студиото на еМисия България разговаряме с професор Велислав Минеков. Според него новият кабинет на Бойко Борисов изглежда като стар кабинет.

„Не знам кой харесва новото правителство. Намерете ми, моля , хора, общност, която харесва новото правителство „защото очакваме следното: …“ . Искам да чуя точно тази фраза със съответните очаквания“, коментира Минеков.

„Загадъчни лица няма, всичко е очаквано, просто има лица, които не заслужават да бъдат на тези места“ – смята той.

„Не мога да разбера странната трансформация на г-жа Екатерина Захариева, която може да бъде всякаква, може да бъде диригент в операта впоследствие. Но не мога да разбера как се съгласяваш на служба, която не е подходяща за теб „-  пита се професорът.

„Искам да знам, кой как и с какви качества е поставен на този пост. Отсъства култура на всичкото им действие. В тази група няма човек, когото аз мога да определя като интелектуален и като високо културен, носител на морал, носител на знание.  Искам да има такива министри“, подчерта още той.

По думите му, това се случва в Германия, във Великобритания, случва се и в други държави.

„Защо у нас нямаме интелектуалец, който да бъде в правителството, който да бъде морален стожер? Трябва да има и такъв в едно правителство, поне един“, категоричен е професорът.

„От всичките тези кадри звучи една висока провинциалност в нисшия смисъл на думата. Достигнахме крайните форми на национал-популизмът, в който елитът беше изцяло подменен. Ние вече нямаме национален елит“, смята Минеков.

„Ние имаме изборът на народа, който не винаги е най-доброто, което трябва да се случи. За съжаление, това е изборът на една част от народа и то, за съжаление, на хора, които нямат хабер за това, което се случва във високото пространство на управлението на държавата“, посочи Минеков.

„Слугинството също е част от начина за растеж в едни несвободни общества, каквото е нашето. Това е добрата формула, слугинажът ражда по някакъв начин успех“, казва професорът.

Какво още коментира професор Велислав Минеков в ефира на Би Ай Ти, вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Дървосекачът

    Chapeau !, г-н Минеков
    – и ДаноВече разбрахте защо Ни трябва Двустъпковата !

  2. Минеков голем си задник. Скоро казвали ли са ти го.