събота , 23 юни 2018
Начало / Жива връзка / Величка Такева за нуждата от HR експерти в малки и големи компании

Величка Такева за нуждата от HR експерти в малки и големи компании

Експертът по човешки ресурси и организатор на събития Величка Такева от Jobtiger разкрива каква е тайната на добрата работа в екип и работната среда в студиото на „Жива връзка“.

„В последните години се появиха много услуги и иновации, които не съществуваха до момента. В България вече може да се каже, че излезе от младата си възраст и си има общност“, обясни Такева.

Тя посочи, че може да се говори за все по-голяма насоченост към персоналното развитие на служителите, обучения, тиймбилдинги и трейнинги. Има и консултиране на организациите, както и доста по-добро консултиране на служителите.

„Причината за иновациите е осъзнаването на човешкия фактор и нуждата от мотивация на всеки служител. Напоследък се обръща внимание все повече и на това, че човешкият ресурс е най-ценният капитал“, смята Величка Такева.

Тя каза, че могат да се въведат практики за сплотяване на екипа. Тиймбилдинга може да има много различни измерения. По думите й, най-добрата практика за сплотяване на екипа е ежедневната комуникация с екипа.

„Над 25 години му трябваха на HR-a в България. На човешките ресурси в една компания се гледа вече като на нещо, което си заслужава да се развива“, обясни Такева.

Тя смята, че вече се изравняваме с другите европейски страни. Величка Такева каза, че социалните придобивки са много важна част от мотивацията, за да задържиш персонала. От гледна точка на допълнителни придобивки все по-често хората осигуряват допълнително здравно осигуряване, карти за спорт, както и застраховки.

„Това е начин да възнаградиш хората и това е важно“, посочи Такева. Тя коментира, че един HR трябва да може да разрешава и конфликти на работното място като първо се установява къде е проблема.

„Факторът добро лидерство също е много ключово“, коментира Такева. Тя смята, че естественото поведение е ключ към това да покажеш реално какъв си и защо е важно да бъдеш нает.

„В началото излизаме на обяд. Имаме предварително обучение и въвеждане на служителя по такъв начин, че той да се чувства комфортно“, подчерта Величка Такева.

Чуйте целия разговор с нея в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …