сряда , 18 юли 2018
Начало / Жива връзка / Величка Стойчева и Яна Алексиева за агресията в училище

Величка Стойчева и Яна Алексиева за агресията в училище

Трябва да се работи всеки ден с малки стъпки. Училищните политики трябва да бъдат много разнообразни, да ангажират вниманието на учениците и на родителите. И в най-съвършените образователни ситеми няма съвършен модел, който да решава проблема с агресията и насилието между децата. Ние трябва да си направим нашия модел според възрастовите характеристики, психологията и когнитивните процеси, които текат в конкретното училище. Резултатаът не е бърз, но трябва да се работи постоянно, когато самата образователна система има дефицити в назначаването на педагогически специалисти.

Това каза директорът на 18 СОУ „Уилям Гладстон“ Величка Стойчева в студиото на предаването „Жива връзка“. Заедно с психолога от Асоциацията за родители Яна Алексиева тя коментира къде се корени проблемът с агресията в училище и как може да бъде решен.

„Дълги години се повтаря как родителите не прекарват достатъчно време с децата си, което пък всява огромна вина у тях. Това масово обаче не е вярно. Важно е родителят да обръща качествено внимание на детето си в рамките на 20 – 30 минути на ден. Нека не сме канали на разпространение на идеята, че родителят трябва да е нон-стоп до детето си, защото колкото повече расте детето, толкова повече родителят се отръпва и това е естествено. Да, родителят трябва да е емоционално до детето си и да има минути в деня си за него“, смята Яна Алексиева.

Тя обаче подчерта, че образователната институция в България отстранява родителя от първия момент и го прави безпомощен като не му дава обратна връзка. Важно е да си говорим ние, възрастните – и да се държим като хора в средата, която създаваме за децата, а не да сме на полюса родители – учители, категорична бе тя.

„За нашата асоциация е важен въпросът защо продължаваме в годините, в които виждаме агресивни постъпки, винаги да търсим проблема в децата. На нас ни липсва цялостна училищна политика и промяна на обучение и образование, защото не децата трябва да се променят, а възрастните покрай тях трябва да извършат тази промяна“, посочи още психологът.

„Всяко училище трябва да има конкретна политика. Децата са такива, каквито са в отделните училища, но училищата са много различни помежду си. Средата е много важна, важен е социалният статус на родителите, важно е образованието на родителите. В по-малки училища има липса на образованост сред родителската общност“, категорична бе Величка Стойчева.

„Динамиката на случаите на агресия са толкова променливи и изненадващи за учители, директори и родители, че е необходимо да се овладява всеки един момент по обстоятелства. А рефлексията на учителите в момента е под необходимото ниво, за съжаление. Няма образователна ситема в света, която да е овладяла проблема“, каза още директорът на 18 СОУ в столицата.

„Има много стъпки за превенция, но няма цялостни стъпки. Сякаш се уморяваме в годините да правим безкрайно много стъпки, но да няма нищо цялостно, което да подкрепи учителите, за да могат да се справят с различните случаи и да бъдат чувствителни“, смята психологът Яна Алексиева.

„Родителите в началото бяха връхлитани, нямаха опита и не знаеха на кого да се доверят – децата или учителите. Смея да кажа, че от известно време има израстване в родителските общности и има повече доверие в учителите, а това се дължи на по-високата квалификация на учителите на много места“, допълни на свой ред Величка Стойчева.

Не пропускайте да видите във видеото повече за агресията в училищата в Съединените щати и как там се търси решение на проблема с насилието между децата:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …