петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Вековните букови гори в Национален парк „Централен Балкан“ влязоха в ЮНЕСКО

Вековните букови гори в Национален парк „Централен Балкан“ влязоха в ЮНЕСКО

Вековните букови гори в Национален парк „Централен Балкан“ вече са в списъка на ЮНЕСКО. Репортерът на Би Ай Ти Божидар Николов разговаря с Мирослав Калугеров – директор Дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ.

„От 2 до 12 юли се провежда 41-вата сесия на комитета на световното наследство на ЮНЕСКО“, разказа Калугеров и обясни повече за номинацията. По думите му, България има трети обект в този списък на световното наследство. Същественото за този разширен обект е, че има участие на 12 европейски държави, което е прецедент за историята на ЮНЕСКО.

„Цялостното разширение беше от порядъка на 77 компонента, а частта на България е около 14-15 % от в общата. Става въпрос за вековни гори“, разказа Мирослав Калугеров. По думите му са включени само стари, вековни гори. Другите два обекта са национален парк „Пирин“ и резервата „Сребърна“. Имаме и 7 културни обекта.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …