неделя , 16 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Вдъхновяваща кампания търси учителя, който обича всички

Вдъхновяваща кампания търси учителя, който обича всички

Може и учениците да са в пролетна ваканция, но това не значи, че не мислят за любимите си учители. Центърът за приобщаващо образование организира инициативата „Учителя, който обича всички”. Учениците са призовани да покажат обичта си към най-всеотдайния учител, който не дели децата. В студиото на еМисия България гостуваха пиар експертът Михаил Стефанов и Латинка Дучева от Център за приобщаващо образование, които разказаха за вдъхновяващата инициатива.

„Като се запознахме с децата, бях толкова впечатлен. Фокусът на вниманието обикновено е в агресията сред учениците, липсата на комуникация между родители и учители и други. Нямаше едно дете, което да каже нещо лошо за учителя си“, разказа Михаил Стефанов.

„Тази година решихме фокусът да бъде на приобщаващия учител. Това значи всяко дете да се чувства добре в класната стая и учителят да се чувства добре в училищния процес. Той помага на всяко дете да развие своя потенциал, помага и на родителите. Искахме да направим нещо за този учител. Той остава непочетен и неоценен“, коментира Латинка Дучева.
По думите й, преподавателят трябва да бъде подкрепен и от системата, и от преподавателите, и от родителите.

„Учителите застаряват, няма много млади хора, които искат да станат учители. Това са хората, които оформят умовете и сърцата на децата, които утре няма да са деца“, обясни Стефанов.
Той е убеден, че такива учители има много, но те не са интересни за медиите, тъй като няма конфликти и не чуваме техните истории.

Латинка Дучева обясни, че с новия закон е възможно всяко училище да разполага с психолози и логопеди, така че всяко дете, което има нужда от подкрепа, да може да я получи в самото училище, без да се сочи с пръст. „Местенето на дете от училище в училище не решава проблема. Това не са просто едни лоши деца, спуснати от някъде. Проблемът най-често е в семейството“, смята Дучева.

По думите й, трябва да се създаде стабилна система за реакция и подкрепа на всяко дете. Михаил Стефанов обясни, че училището не съществува самостоятелно и в него не само учителите са единствено отговорни за всичко, което се случва там.

„Това е една общност от много хора и за да функционира училището добре, трябва всеки да си свърши работата. приобщаването е и за децата, и за родителите, и за учителите“, подчерта Стефанов.
„Истината е, че хиляди деца годишно отпадат от системата на образованието, но хиляди остават. Трябва да вдъхнем малко надежда на учителите“, разказа Стефанов.

„Училището е мястото, което трябва да гарантира, че всяко дете, независимо от къде идва и от какво семейство, то ще получи качествено образование. За съжаление нашата система залага предимно на академичното ниво. То трябва да бъде толкова привлекателно място, че да не искат да отпаднат от него“, подчерта Дучева.

Голямата награда на кампанията е победителят да се издигне с балон над София. Вижте повече за инициативата и чуйте разговора с Михаил Стефанов и Латинка Дучева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …