сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Възстановителите на читалището в Татарево: За една сбъдната мечта

Възстановителите на читалището в Татарево: За една сбъдната мечта

Младият ентусиаст Наско Атанасов, който възстанови читалището и културния живот в любимото село на баба си и дядо си – Татарево, и който преди време разказа за мисията си в еМисия България, този път ни гостува на живо, заедно с двама свои приятели американци, приели също присърце каузата.

Моята кауза е българското село като символ, разказа тогава младият българин, завършил актьорско майсторство в Америка. Завръщайки се в България, той открива, че читалището в Татарево е имало прекрасна театрална зала някога и взема решение да я възстанови.

Днес той отново си спомни, че като дете е смятал сградата просто за стар склад, тъй като тогава е работела само библиотеката. Наско направи и филм за възстановяването на читалището, а от миналата година в Татарево се провежда и фестивалът „Отключи сцената“.

На тазгодишното издание бяха представени три изложби: една тяхна – за миналогодишния им проект, една със снимки от инициативата „Резиденция Баба“ на „Фабрика за идеи“, както и една с фотографии от Полския културен център, представящи архитектурни забележителности в Полша, разказа той.

Прожектирана е била и пълната версия на филма, който документира процеса от началото на реставрацията до “отключването на сцената”. В края на август се очаква и нов филм, който е с кадри на Крис Захариев.

Надявам се да има все повече събития, очаква Наско, който сподели, че реакцията на много от присъстващите, видели се във филма, е била сълзи в очите.

Неговите приятели Джеръми и Ейдриъл също споделиха впечатленията си от своето гостуване. Те са се включили активно и в програмата на фестивала с музика и театър.

Джеръми идва за второ лято в България, но си мечтае да се върне у нас и през зимата, за да види как се празнува Коледа по български. Разказва, че отдавна е бил пленен от историите за българската култура и история.

Все още съм обзет от емоции, възхитен съм от тази толкова гостоприемна и задружна среда – нещо, което не съм изпитвал у дома, призна той.

Според него най-голямата цел трябва да е още следващото лято в проекта да бъдат въвлечени деца и ученици, които се връщат за лятната ваканция на село, например с участие в пиеси и др.

Освен че това ще е образователно, той си представя и как стотина души ще излязат на сцената – и тогава няма да е нужен общ език.

Ейдриъл също разказа, че да види селото му било мечта, откакто Наско му разказвал за него. Успява едва тази година, а преди това създава и своя версия на „Хубава си, моя горо“, която изпълнява на прекрасен български и във филма, и пред местната общност на фестивала. Казва, че да наизусти думите е било доста трудно, но разбира смисъла и образите на песента.

Усещах как расте общността и всеки ден идват още хора, всеки нещо да даде, споделя още той.

Чуйте разговора с трите момчета във видео файла:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …