неделя , 24 септември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Възможно ли е съжителството – експеримент в Столипиново

Възможно ли е съжителството – експеримент в Столипиново

Посред развихрилите се дискусии около думата „съжителство“ тези дни, двама души са решили да покажат на практика как се случва това в наше време, като прекарат 356 дни в един от най-пренаселените ромски квартали у нас – пловдивския Столипиново.

Росен Чепилски и Борис Бъндев искат да създадат филм за живота в гетото, с който да опровергаят някои от най-разпространените клишета и предразсъдъци за ромите.

Двамата живеят там от Коледа насам и вече си имат интернет, по който се свързаха с еМисия България.

Блогърът Борис Бъндев разказа, че идеята е дошла, след като се запознал с израелско момиче по време на едно от пътуванията си по света и решил да живее една година в кибуц. След като се върнал в България, той решил да направи нещо подобно и тук.

Защо точно Столипиново? Защото изпитва носталгия по този квартал, в който баща му често го водел на фризьор. И защото определя себе си като номад, каквито са и ромите. „Чувствам се като себе си там“, казва Борис.

Нашата задача беше да показваме не различното и екзотичното в Столипиново, а именно еднаквото и общото, това, което ни обединява, обяснява идеята и Росен Чепилски, който е част от техническата поддръжка в Драматичния театър на Пловдив.

Идеята на авантюристите е да обучат четири местни момчета да снимат с камери, като клиповете им ще се публикуват в YouTube.

На въпрос защо само момчета, Чепилски обяснява, че момчетата в квартала приемат това като професия, вадене на хляба, докато момичетата имат традиционно други функции. „Не става дума за сексизъм“, добавя той.

Вижте целия разговор във видеото.

Вижте също

Възможно ли е да сме независими в епохата на глобалния свят?

Колко независими можем да бъдем в глобалния свят? Каква е независимостта на България като член …