петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Възможно ли е съжителството – експеримент в Столипиново

Възможно ли е съжителството – експеримент в Столипиново

Посред развихрилите се дискусии около думата „съжителство“ тези дни, двама души са решили да покажат на практика как се случва това в наше време, като прекарат 356 дни в един от най-пренаселените ромски квартали у нас – пловдивския Столипиново.

Росен Чепилски и Борис Бъндев искат да създадат филм за живота в гетото, с който да опровергаят някои от най-разпространените клишета и предразсъдъци за ромите.

Двамата живеят там от Коледа насам и вече си имат интернет, по който се свързаха с еМисия България.

Блогърът Борис Бъндев разказа, че идеята е дошла, след като се запознал с израелско момиче по време на едно от пътуванията си по света и решил да живее една година в кибуц. След като се върнал в България, той решил да направи нещо подобно и тук.

Защо точно Столипиново? Защото изпитва носталгия по този квартал, в който баща му често го водел на фризьор. И защото определя себе си като номад, каквито са и ромите. „Чувствам се като себе си там“, казва Борис.

Нашата задача беше да показваме не различното и екзотичното в Столипиново, а именно еднаквото и общото, това, което ни обединява, обяснява идеята и Росен Чепилски, който е част от техническата поддръжка в Драматичния театър на Пловдив.

Идеята на авантюристите е да обучат четири местни момчета да снимат с камери, като клиповете им ще се публикуват в YouTube.

На въпрос защо само момчета, Чепилски обяснява, че момчетата в квартала приемат това като професия, вадене на хляба, докато момичетата имат традиционно други функции. „Не става дума за сексизъм“, добавя той.

Вижте целия разговор във видеото.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …