петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Възможно ли е да сме независими в епохата на глобалния свят?

Възможно ли е да сме независими в епохата на глобалния свят?

Колко независими можем да бъдем в глобалния свят? Каква е независимостта на България като член на международни организации и зависими ли ни правят отговорностите, които сме поели? С коментар по темата в еМисия България гостуваха доц. Мирела Велева – европеист и доц. Тодор Тодоров – философ.

„Това, което наричаме независимост е негативна свобода в смисъла на понятието. От друга страна, независимостта е процес – нещо, което трябва да се отстоява непрекъснато във времето“, коментира философът.

„Националният суверенитет придобива една изключително негативна конотация след Втората световна война и към момента той изглежда като нещо илюзорно, защото директно се свързва с т.нар. ретроградност на националната държава и в този смисъл не може да бъде упражняван в неговата пълнота. Парадоксът е, че ЕС е организация, базирана именно на отдаване на национален суверенитет“, обясни доц. Велева.

„Когато говорим за независимост, трябва да направим една разлика – между това да размахваш байряка и суджука и между това какви са твоите политически интереси и как може да помогнеш на страната си“, допълни доц. Тодоров.

И българите в чужбина отбелязват празника на Независимостта днес. Кой е по-зависим – българите в родината от емигрантите или пръснатите по света милиони, налегнати от носталгия и вечен стремеж към корена? С коментар по темата на пряката ни телефонна линия се включи Даниела Горчева – журналист, издател и главен редактор на „Диалог“ – списание за политика, култура и история, което излиза на български в Холандия и има читатели в цял свят.

Вижте целия разговор във видеото, а още от еМисия България гледайте ТУК!

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Момчил Баджаков

    България избра преди четвърт век да е част от цвлзования свят, но не е „избирала да е зависима от СССР“! Тя бе окупирана от СССР и очевидно тази окупация продължава да ни държи зависими – и икономически, и политически и най-вече ментално…