вторник , 28 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Възможен ли е импийчмънт на македонския президент – коментира Десислава Димитрова
MAKEDONIA картинка

Възможен ли е импийчмънт на македонския президент – коментира Десислава Димитрова

Опозиционната партия на македонските социалдемократи СДСМ е задействала в парламента процедурата за отстраняване от длъжност на президента Георге Иванов. Причина да се иска оттеглянето му стана дадената от него амнистия на 56 души от висшите етажи на властта, участвали в скандала с подслушванията, който доведе до продължаващи и до момента протести.

Каква е процедурата, колко време отнема и възможно ли е наистина да доведе до отстраняването от длъжност на Иванов – в еМисия България коментира колегата Десислава Димитрова.

По думите й в най-добрия случай в средата на юни трябва да се състои заседанието в македонския парламент, което трябва да реши какво ще се случи с държавния глава.

Началото на процедурата е положено с подписка, подписана от 52-ма депутати. Днес се провежда и заседание на парламентарната комисия за изборите и назначенията, която трябва да реши да се създаде ли анкетна комисия, чиято задача ще бъде да подготви доклад.

След внасянето му в седемдневен срок, след още толкова дни председателят на парламента трябва да реши да свика ли заседание, на което да започне същинското обсъждане. Президентът Георге Иванов пък ще има възможността или да се яви и да се защити лично, или да изпрати писмен отговор. За да се вземе решение за отстраняване, са нужни 2/3 от гласовете.

Политическата криза в страната продължава и тя сякаш се управлява на автопилот, отбеляза още Димитрова. По думите й дори да има избори (които по последни данни няма да се проведат дори на 5 юни, както се очакваше), не е ясно до какво ще доведат те, освен до пренареждане на силите.

Тя припомни, че Иванов е президент от 2009 г. и беше преизбран през 2014 г. с мандата на управляващата партия.

Чуйте целия коментар на Десислава Димитрова за случващото се в Македония:

Вижте също

XRISTO_IVANOV картинка

Христо Иванов: Този парламент е еднопеевски, с повече плесен и по-малко смокинови листа

Председателят на движение „Да, България“ Христо Иванов гостува в студиото на еМисия България ден след …