вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Възможен ли е български вариант на акция „Котки“?
Една от снимките, разпространявани в социалните мрежи в деня на спецакцията. Снимка: Туитър

Възможен ли е български вариант на акция „Котки“?

В началото на антитерористичната операция в Брюксел на 22 ноември белгийската полиция публикува в Туитър съобщение, в което помоли гражданите да запазят радиотишина и да не издават факти около спецакцията, за да не предупреждават терористите.

Този призив активизира онлайн потребителите и социалните мрежи в Белгия бяха залети от всевъзможни снимки на котки.

„Нашите държавни институции все още не са свикнали с този стил на комуникация. Въпреки всичко това, което се случи в Белгия, е абсолютно социален феномен… Ние сме малко по-­особено общество, то е въпрос на народопсихология. Ние сме хора на крайностите, имаме много крайни мнения…“, каза експертът по комуникации от Фондация „Медийна демокрация“ Марина Кирова. Въпреки това тя смята, че ако в България се случи подобна кризисна ситуация, хората ще се обединят, защото „общата заплаха обеднява хората“.

Според нея българските институции все още не ползват адекватно новите начини за комуникация с обществото. Липсва „такава силна и канализирана комуникация, така че тя да се ползва с достатъчно доверие от страна на гражданите“, допълни експертът. Подобрението включва и качествената промяна на медиите ни. Поредното понижение в класацията за свобода на словото на „Репортери без граници“ доказва, че българските медии са корпоративно и финансово зависими, със съдържание, често подвластно на различни интереси. Това влияе върху доверието на гражданите и изисква по-­голяма независимост на родната четвърта власт, коментира още Марина Киркова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …