събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Възможен ли е австралийският модел спрямо бежанците в ЕС

Възможен ли е австралийският модел спрямо бежанците в ЕС

Възможно ли е австралийският модел на третиране на бежанците да бъде приложен и в Европейския съюз, както предложи австрийският външен министър Себастиан Курц?

За това в еМисия България разговаряхме с колегата Драгомира Капитанова, според която силно рестриктивната система на Австралия е в нарушение на основни конвенции, международното право и принципа на неотблъскването.

В Австралия бежанците дори нямат възможност да пристигнат, като лодките с тях се отклоняват още в океана, а хората се настаняват на острови в лагери, които са менажирани от частни компании. Според редица твърдения те стават сцена на огромни нарушения на човешките права.

Aвстрия е държава, където подобно говорене обаче набира привърженици, още повече, че страната бе на крачка да си избере крайнодесен президент, напомни Капитанова.

Предложението, базирано на идеята на Курц, че ако влизането в Европа е незаконно, то много по-малко хора биха го предприели, бе изключително остро критикувано и в ЕК, и от много експерти. Кметът на Лезбос дори заяви, че няма да позволи островът да се превърне в нов Алкатраз.

Един от лидерите на кампанията „за“ Брексит – Борис Джонсън, пък поиска ако Великобритания излезе от ЕС, до 2020 г. страната да приеме точковата система за имиграция на Австралия. Каква е тя – чуйте подробности:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …