четвъртък , 23 ноември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Важно ли е да пишем грамотно в епохата на бързите и лесни комуникации

Важно ли е да пишем грамотно в епохата на бързите и лесни комуникации

Важно ли е да пишем грамотно в епохата на бързите и лесни комуникации? Какво освен ненаучени уроци издава грешният правопис и къде можем да получим спешна помощ по вярно писане онлайн – коментира докторът по български език и създател на сайта „Как се пише“ Павлина Върбанова.

Не можем да въздействаме на книжовния език, защото други са хората, които определят официалните правила в писмената и устна комуникация, посочи Върбанова.

Българският език е жив и естествен, а няма жив език, който да не се променя. Това е и една от основните движещи сили – промяната на комуникативните нужди на хората, каза още експертът.

Дигиталният български език е условно понятие, но вече си проправя път в нашата действителност, защото съвременната комуникация протича на много бързи обороти. В социалните мрежи бързо изстрелваме статуси и коментари, без да имаме време да изпипваме в детайли писмените си съобщения. Оттам и неглижираме някои от правописните правила, които при по-бавна комуникация бихме спазили“, коментира Павлина Върбанова.

Една от фалшивите тези е, че езикът може да бъде чист от чужди думи. Няма такъв съвременен език, подчерта още тя.

Всеки би трябвало поне да се стреми правилно, а в бързината често не прочитаме какво сме написали, допълни тя.

По думите ѝ в сайта „Как се пише“ информацията е проверена и сверена с последния официален правописен речник на българския език.

Целия разговор с Павлина Върбанова можете да видите във видеото:

Вижте също

Опит за преврат в Украйна – от първо лице за размириците в държавата. И още: Международният трибунал в Хага осъди Ратко Младич на доживотен затвор

Международният наказателен трибунал за Югославия в Хага осъди бившия командир на босненските сърби Ратко Младич …

2 коментара

  1. пенка господинова

    информацията еm,проверена и „сФерена“ !!! сериозно, ли ?!?!

  2. Снежана Живкова

    Похвално е да отделите време за темата правилен български правопис. Но много се съмнявам, че Павлина Върбанова е казала „комуникатични“ и „сферена“ вместо комуникативни и сверена.