вторник , 20 ноември 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Във Фейсбук или по телефона: Езиковедите на БАН с безплатни консултации за правописа на българските думи

Във Фейсбук или по телефона: Езиковедите на БАН с безплатни консултации за правописа на българските думи

Питали ли сте се някога как се пише някоя дума или каква е правилната форма на даден глагол в изречение? От близо 50 години службата за езикови справки към БАН консултира напълно безплатно по казуси, свързани с употребата на българския език.

Повече от 5 години Илияна е сред езиковедите в БАН, които приемат обажданията в службата за консултации. Например – как се пише думата „бързо развиващ се“. А отговорът е – отделно.
На седмица в службата се обаждат средно около 100 души. Не всички въпроси обаче са рутинни. Някои от тях идват от опитни редактори.

И така, с помощтра на постъпващите запитвания, учените от БАН развиват езика – понякога се налага да променят обясненията на дадени езикови правила, така че да са по-лесно разбираеми. А първоначално службата за езикови справки е замислена предимно в помощ на институциите. Постепенно до нея започват да се допитват и редови граждани. Подобни служби има в Чехия и Словения.

Илияна е категорична – езиковата култура на нацията не е станала по-бедна. Но социалните мрежи, чрез които общуваме, повече от всякога изваждат на показ грешките, които често допускаме. Затова в момент на съмнение, можете да използавате и Фейсбук, за да се консултирате със службата за езикови справки.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …