понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Вътрешните мигранти – почти колкото тези към чужбина

Вътрешните мигранти – почти колкото тези към чужбина

Вътрешната миграция към столицата е почти равносилна на тази към чужбина, според последното изследване на Института за пазарна икономика, което в еМисия България представи и коментира Явор Алексиев.

Според него фактите „донякъде са шокиращи“, а възрастта и близостта до София са важни фактори за това дали мигрантът ще поеме към столицата или към чужбина.

Прегледът на данните на НСИ за периода между 2007 и 2015 г. показва, че цели 79% от миграцията всъщност е вътрешна за страната, като тази към столицата е 2,7 пъти по-ниска от общата миграция към останалите 27 области.

За същия период броят на хората, които променят обичайното си местожителство, като същевременно напускат областта, в която живеят, възлиза на близо 743 хил. души. От тях около 157 хил. се преместват в столицата, а близо 156 хил. – в чужбина. Останалите 430 хил. души сменят обичайното си местожителство с такова в друга област на страната.

Логично, хората от области близки до София се насочват към столицата, като по правило потокът на ежедневна трудова миграция предхожда постоянната, обясни Алексиев.

Той даде пример с Перник и региона, откъдето около 60% от мигрантите се насочват към столицата, докато много по-малък е делът на хората, заминаващи за чужбина. От цяла Югозападна България също двама от трима души работят в столицата, като много от тях са ежедневни трудови мигранти.

След София, най-предпочитаните области са Пловдив, следван от Варна и Бургас.

Според Алексиев в момента Пловдив дава сериозна заявка за развитие и инвестиции и постепенно се превръща в нещо, което скоро би могло да наричаме „индустриалното сърце на България“. Той отбеляза също, че натам започват да се насочват и редица ИТ фирми, предвид пренасищането на този пазар в София.

За Варна той коментира, че е по-особен случай, тъй като е единственият естествен икономически притегателен център за Северна България, докато в Южна има доста повече центрове, които ежедневно привличат трудови мигранти.

Икономиката ни се преструктурира към услугите, а услугите са в градовете, отбелязва експертът.

Интересен извод е, че по-младите хора предпочитат чужбина, докато лицата в активна възраст и от областите около София се насочват към столицата. Явор Алексиев отбеляза, че през последните две години повече хора отиват в чужбина поради възстановяването на трудовите пазари там, вкл. в някои от традиционните дестинации, които бяха ударени от кризата.

Чуйте целия му коментар:

Явлението „всекидневна трудова миграция“ е все по-масово и динамично и въпреки значимостта му липсват статистически данни какъв е броят на лицата, които ежедневно пътуват от мястото, където живеят, до града, където работят. Колегата ни Дениза Георгиева разговаря с директора на Централна автогара Иван Мирославов за тенденциите на трудовата миграция:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …