петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Васко Василев пред Сашо Диков: Никой не може да обясни успеха на музиката

Васко Василев пред Сашо Диков: Никой не може да обясни успеха на музиката

Никой не може да обясни успеха на музиката, трябва да му се наслаждаваме, докато го има. Това казва прочутият ни цигулар Васко Василев в едно интервю пред Сашо Диков зад завесите на зала 1 в НДК преди последния концерт от турнето му из България.

Концертите бяха обединени под знака на фламенкото и испанската музика, а на сцената с него свириха и част от членовете на испанската група „Чамбао“. Билетите бяха отдавна разпродадени, а публиката бе пусната за генералната репетиция. „Фламенко фиеста“ съвпадна и с рождения ден на цигуларя – 14 октомври.

Аз съм свирил на откриването на тази зала, на 12-я конгрес на Партията, и тогава пак всичко беше разпродадено, припомни си през смях Васко Василев. Имам специален афинитет към нея, правил съм много хубави концерти тук, добави той.

Музикантът е щастлив, че залите в Пловдив, Русе, Варна също са били препълнени, а сумарно на цялото турне и концерта му в „Арена Армеец“ през февруари може би са дошли над 40 хил. души.

Аз свиря музиката, която обичам и харесвам, даже публиката не знае какво ще свирим – те просто ни се доверяват и идват пак, казва Василев.

По думите му всеки може да се научи да свири на инструмент, но да предадеш човешкото, да си човек – това не се учи.

Цигуларят казва, че не се притеснява от „очалгаряването“ на живота ни – тревожела се баба му и според него най-вероятно подобни страхове са свързани с остаряването.

„Аз не мисля така. Винаги е имало по-прости хора и чалга, винаги ще ги има, но аз гледам позитивно. Хубавите неща в живота са повече. Има прекрасни млади хора. И сега на турнето имаше толкова много красиви млади хора“.

Макар да признава, че парите са важни, той е категоричен, че музика и изкуство не почват да се правят за заплата и пари. Ако сега съм напълнил зала, не значи, че утре няма да свиря безплатно някъде, казва Василев.

Според него в повечето случаи когато нещо е държавно, той почти никога не работи – освен ако не се хвърлят огромни пари за него, както едно време. Вярвам в „помогни си сам“ ситуацията, категоричен е музикантът.

Чуйте целия разговор с него и чуйте част от репетицията за концерта във видеото:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Личи си му отвякъде на този прост гадулар, че е комунист отвсякъде. И че най-голямата му скрита мечта е да надуе кавала… извинете, гайдата, на гей-парада.