понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Васко Начев за значението на рекордно високата цена на петрола

Васко Начев за значението на рекордно високата цена на петрола

Петролът достигна най-високата си стойност от година и половина насам, като тя се повиши с над 5%.

Резкият скок в сцената на петрола и значението му за пазара – коментира енергийният експерт Васко Начев.

„За хората в бранша поскъпването е добро, особено за големите играчи като Саудитска Арабия и Русия, тъй като техните бюджети са на база 60-7- долара за барел. Знаем, че средно цената варираше от 40-42 долара за барел. Този марж на недостиг между планирано и реалност, ги караше да изпитват сериозна нужда от това цените да тръгнат нагоре“, посочи Начев.

По думите му, за потребителите обаче по-високата цена на петрола се усеща като негативен ефект.

Негативно е и за светованата икономика, защото трябва да си даваме сметка, че де факто цената на нефта и газа предстои да отиде с няколко нива нагоре. Това играе негатична роля върху глобалната икономика, допълни експертът.

У нас пазарът на горива е изключително изкривен. Ако попитате доставчиците, те ще кажат заради повишената цена на нефта. Но въпросът е, че у нас цената не се определя спрямо глобалния пазар, а от нивото на обществено недоволство, коментира още Васо Начев.

Целия разговор с екперта можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …