събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Васко Начев: Отстъпва ли България пред „Газпром“ и защо

Васко Начев: Отстъпва ли България пред „Газпром“ и защо

ЕК вече преработва, обработва и анализира предложенията, които бяха дадени от 7 или 8 европейски държави със сериозни претенции срещу монополните действия на „Газпром“. България също вече трябва да е изпратила своите предложения, но руският вестник „Комерсант“ коментира, че България отстъпва пред „Газпром“. Енергийният експерт Васко Начев гостува в студиото на еМисия България и анализира всички тези въпроси.

„Полша, Латвия и Естония са заели твърда позиция, че ЕК и в частност дирекцията по конкурентоспособност не бива да влиза в някакви извънсъдебни споразумения с „Газпром“ и смятат, че Газпром трябва да си плати 10% от оборота като наказание за монополното положение, с което са злоупотребявали в централна и най-вече югоизточна Европа“, обясни Начев.

По думите на енергийния експерт, са внесени много малки, козметични промени и са приели предложението от страна на „Газпром“ към ЕК, което той определи като странно поведение. „На практика ЕК не очакваше нещо по-различно от България, което наистина звучи притеснително. Те знаеха или предполагаха, че от българска страна няма да постъпят някакви съществени искове, различни от това, което предлага „Газпром“, което не е добра индикация, че у нас нещата се случват по най-добрия начин“, добави Начев.

Той каза, че когато има шанс да поискаш компенсация за надплатени суми за доставки на газ в продължение на няколко години не може да не използваш този шанс, а в същото време да искаш прекарване на тръбопровод под Черно море, смятайки, че отсрещната страна ще прояви снизходителност.

„Невероятно поведение от страна на служебния енергиен министър. Той няколко пъти заяви, че за него основен приоритет е запазване на държавната компания „Газпром“, но според мен той трябва да работи преди всичко за запазване интересите на потребителите, а едва на втора позиция за това“, коментира енергийният експерт.

Чуйте целия разговор с Васко Начев и коментара му за позицията на България по отношение на „Газпром“ в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. "братушки"

    Единствено превителството на Иван Костов се опита да защити българския интерес и да се опълчи срещу Газпром (и затова го свалиха!). Всички други във властта до ден днешен открито работят за интересите на Русия, а ние българите, продължаваме да плащаме най-скъпия газ в Европа.