петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Васко Начев: Как ще се разплете казусът АЕЦ „Белене“

Васко Начев: Как ще се разплете казусът АЕЦ „Белене“

Втори бивш енергиен министър е пред обвинение заради проекта „Белене“. Това е Делян Добрев от ГЕРБ. Миналата седмица обвинение бе повдигнато и на министъра от кабинета „Станишев“ Петър Димитров, а преди това бяха обвинени бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания Любомир Велков и Мардик Папазян.

Какво целят действията на прокуратурата и как те ще помогнат за разплитането на казуса АЕЦ „Белене“ – коментира енергийният експерт Васко Начев в предаването еМисия България.

„Чу се хипотеза, че това са предизборни трикове. Би могло и в такава посока да се мисли. Прокуратурата подхожда много систематично във видимата част, защото това са основно имена на хора, които, не казвам, че са виновни, но биха спомогналии за повече яснота по казуса „Белене“. Те, ако не друго, поне знаят много. Очаквам в много кратко време да бъдат назовани от прокуратурата още няколко имена“, изтъкна Васко Начев.

По думите му винаги остават някакви следи, ако прокуратурата наистина иска да стигне докрай, за да получи обществото възмездие и да стане ясно, кой, кога и какво е участието му през годините в проекта.

„Зависи до каква дълбочина ще се стигне по този прословут казус, защото на хората им омръзна да чуват думата „Белене“, свързвайки я с нещо изключително негативно. В пространството излиза информация, че вече няколко милиарда са изхарчени, а дефакто няма яснота по въпроса. Този проект е изцяло в полето на политиците. Вече почти няма изказвания на хора от ядрената енергетика. Ясно е, че проектът е никому неизгоден и вреден за сържавата. Оттук нататък въпросът е ще бъде ли разплетен чорапът „Белене“, така че да се разбере защо са се случвали всички тези неща през годините“, коментира още експертът.

По думите му е важно да се реши какво се прави с този проект – окончателно ли се прекратява, за да се спре с харченето. „Какво ще правим с това, което имаме – площадка, реактори, е вторичен въпрос“, допълни той.

„Сега от позицията на времето е лесно да кажем, че централата не е била нужна, но преди време вероятно не е изглеждало така“, каза още Начев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Беше ясно ,че не е нужна . Беше пределно ясно . Този „експерт“ много добре знае , че имаше поне два доклада при това единият на …НЕК , но мненията на експертите бяха пренебрегнати защото проекта е корупционен и политически . Отговорността за това е на Симеон мадридски и кукловодите ,които го докараха да ни оправя за 800 дни .