четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Васко Начев: Има съмнения, че служебният кабинет отваря широко врати за победа на БСП

Васко Начев: Има съмнения, че служебният кабинет отваря широко врати за победа на БСП

Енергийният експерт и международен консултант Васко Начев коментира в студиото на еМисия България предизборната ситуация, машинното гласуване и връзката на политиката с намаляването на инвестициите у нас.

„Твърде рано е да се правят изводи за действията на служебното правителство, но има индикации, че нещо странно се случва. Изключително слаб пиар на това служебно правителство. Новите риалити формати, които вървят по телевизиите оказва влияние. Имам чувството, че сме в „България търси талант“, коментира Начев.

Той си обяснява кадровите промени, направени от служебното правителство със съмнения, че кабинетът се опитва да отвори широко вратите за една мощна победа на БСП в следващите избори.

„Много е трудно да се каже категорично дали това би могло да се случи и ще се случи, но такива са индикациите. Областните управители ще бъдат сменени отново след време“, коментира Начев.

По думите му е много трудно да се правят крайни изводи кой и с колко би спечелил.
„Топката е много ниска. Изключително ниско е нивото“, на мнение е международният консултант.

„Погледнете, че акцентът пада върху подреждането в листите и вътрешни разногласия. Сегашната картина е твърде жалка – това преливане на взаимно изключващи се партии“, добави Начев.

Той обясни, че фирмата, подала документи за доставка на машини за гласуването е габровска и оперира в ай-ти сектора.

„Логично е такава компания да участва. Очертава се тенденция и едва ли не първи пробив. Машинното гласуване е една стъпка към улесняване на самото гласуване, но това не променя по същество участието. Формата на задължително гласуване предопределя и активността“, посочи той.

„Голямата информираност на хората ги прави незаинтересовани да търсят информация и ги кара с един клик да търсят информация, която им е нужна. Избирателите винаги страдат от интереса и амбициите на техните избраници“, смята Начев.

По думите му, в България, нивото на информираност пада с всеки следващи избори и ситуацията умишлено се води в тази посока.

„През 2015 г. най-големият инвеститор е „Лукойл-България“. Изкуствено бе прехвърлено като чуждестранна инвестиция. Инвестициите в глобален аспект са намалели, защото свежите пари намаляват и това е един световен проблем. Нивото на бизнес в Европа, историите с бежанците – ситуацията е такава, че икономическото състояние на Европа е в незавидно положение. Предстоящият Брекзит ще внесе допълнителен смут и нищо розово не се очертава на хоризонта“, убеден е експертът.

„Имам усещането, че след 2020 г. няма да има толкова желаещи да влизат в политическата игра, защото тези европейски фондове вече няма да ги има“, коментира Начев.

Той коментира и дали е редно служебният кабинет да излъчи кандидат за еврокомисар от България.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …