сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Васил Кендов: Проблемите с личните финанси идват и заради липсата на държава

Васил Кендов: Проблемите с личните финанси идват и заради липсата на държава

Васил Кендов е гост в студиото на еМисия България и коментира личните финанси. Той каза, че проблеми има много. По думите му, голяма част от хората не подозират, че проблемите идват от липсата на законодателство и работещи институции. България е единствената държава в ЕС, която няма финансов омбудсман.

Кандов посочи, че в държави, в които финансовото здраве на хората е изведено на преден план, са преценили, че трябва да има финансов омбудсман, който решава казусите за месец или два. Кендов каза, че в България няма друг контролиращ банките орган, освен БНБ. Той посочи, че дори няма закон за фалит на физическите лица у нас.

„Как очаквате от един човек, на когото са му продали жилището, да работи в светлата икономика, в която, колкото и да изкара, ще работи за банката, която му е дала кредит, вдигнала е едностранно лихвата и го е обявила за неплатежоспособен. Абсурд“, даде пример експертът по лични финанси.

Той обясни и че има липса на финансова грамотност. Васил Кандов посочи, че всеки, който получава доход, се счита, че може да плаща кредит. Най-тежкият случай, с който той е работил, е човек с 27 кредита.

„Съветите, които ние даваме, са доста конкретни и са свързани с това какво пише в договора и какво следва от това, че хората полагат подпис под договора. Един добре информиран клиент и с повишена финансова грамотност, може да вземе много по-трезво и информирано решение за конкретен кредит“, посочи консултантът.

Вижте и кои са капаните на бързите кредити и чуйте целия разговор с Васил Кандов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …