четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Варна посреща слънчева изложба със снимки на 47 усмихнати хора със Синдром на Даун

Варна посреща слънчева изложба със снимки на 47 усмихнати хора със Синдром на Даун

На 17 август 2016 (сряда) от 18:00 часа ще бъде открита за втора поредна година слънчева фотоизложба „47 Усмивки“ на входа на Морската градина във Варна, която ще продължи 30 дни. „47 Усмивки“ е фотопроект на Сдружение на родители на деца със Синдром на Даун и е реализиран, благодарение на безвъзмездното участие на фотографи от цяла България, които с голямо желание, положителна емоция и професионализъм са запечатали лицата на деца, тинейджъри и възрастни със Синдром на Даун.

Фотопроектът има за цел да покаже красотата и усмихнатите лица на хората със Синдром на Даун. Те притежават една хромозома в повече – 47, от където идва и изборът за числото, а усмивката е характерна за тях, затова и всички ги наричаме „слънчеви“.

Силвена Христова, която е майка на дете със Синдром на Даун, обясни, че родителите на такива деца срещат повече трудности. „Голямо предизвикателство още в родилния дом е да се отърсиш от лошата прогноза, която ти дават лекарите и социалните работници. Родителите трябва да имат много сила“, обясни Христова. Тя разказа, че са направени стотици снимки, но в изложбата може да се видят най-добрите 47, избрани и оценени от жури. Проектът е подкрепен и от много артисти.

„Синдромът на Даун не е присъда и хората с тази диагноза могат да се развиват, да са щастливи, да постигат прекрасни резултати, ако им бъде даден шанс за това. Чрез изложбата целим за втора поредна година да информираме обществото и да го запознаем с хората със Синдром на Даун и техните усмивки, тъй като това е тема табу в България, а годишно се раждат близо 100 деца в страната ни със Синдром на Даун“, обясни Силвена Христова.

Фотографката Антонина Вълчева от Варна разказа, че изключително много вярва в силата на въздействието на снимката. „Реших, че мога да се включа в това, което мога да правя най-добре – аз съм детски фотограф. Исках да представя тяхната неподправеност. Много е важно да ги подкрепим да развиват своя потенциал“, разказа Антонина Вълчева.
Вижте целия разговор със Силвена Христова и Антонина Вълчева и научете подробности за проекта „47 усмивки“ в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …