събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Въпросите след „досиетата от Панама“

Въпросите след „досиетата от Панама“

„Досиетата от Панама“ са най-голямото изтичане на документи в историята, направено от Международния консорциум на разследващите журналисти. Документите са в пъти повече от изтеклите по време на всички предишни големи разследвания взети заедно – 2,6 терабайта данни, 140 офшорни фирми, 11,5 милиона изтекли документи, имената на 12 световни лидери.

Скритото богатство на най-влиятелните хора в света е разкрито с безпрецедентно изтичане на документи, които показват по много начини как богатите и политически овластени лица използват тайните офшорни системи.

Мащабите и последствията от скандала коментираха в „Прозорецът“ социологът Евелина Славкова и политологът проф. Петър-Емил Митев.

„Последствията ще зависят, преди всичко, от това какъв е характерът на политическия режим в една страна. Можем със сигурност да предположим, че няма да има никакви последствия в Саудитска Арабия. А ще има сериозни последствия в страна като Исландия, с най-стария демократичен парламент и с висока степен на политическа почтеност и култура“, каза проф. Петър-Емил Митев.

По думите на социолога Евелина Славкова се очаква да излезе цялата информация.

„В публичното пространство излязоха имената, които ще провокират най-голям интерес. Но всички останали малки брънки, определено могат да провокират и подаването, и искането на оставки. Това ще доведе както до сериозни политически, така и обществени сътресения“, прогнозира тя.

Коментар за предстоящите президентски избори и политическите игри у нас – вижте във видеото:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …