сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Въпреки.com на три години: Не отразяваме, а търсим смислените и стойностни хора

Въпреки.com на три години: Не отразяваме, а търсим смислените и стойностни хора

Сайтът за културата в изкуството и обществото Въпреки.com, зад който стоят журналистите Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов, навършва три години.

В името му няма противопоставяне и аполитичност, казва Джамбазов. И пояснява, че тяхното „въпреки“, без да е извън времето и пространството, дава нови координати на дейни и смислени хора.

По думите му това не е традиционният тип сайт със събития, не е просто културен афиш или „отразяването“ му. Ние не отразяваме, ние търсим и се срещаме със стойностните хора, категоричен е той.

Да даваш смисъл днес е да правиш смислени неща „въпреки“, казва и Зелма Алмалех. Тя е убедена, че у нас има изключително интересни хора, които съвсем не са политични и които намират себе си и правят онова в изкуството, което придава смисъл в живота ни.

Изкуството и културата са част от нашето образование – остава човек и в политиката, и във всекидневието си да бъде част от културните процеси, които създават свободни хора, убедена е журналистката.

И двамата събеседници се съгласиха, че културата всъщност е и политика.

Зелма Алмалех разказа още, че на сайта поместват тип критически материали – „но не тежкарски или клюкарски“, което в англоезичните медии се нарича „ревю“. Целта им – да провокират човек да прочете книга, да види изложба или спектакъл. Авторите пък имат право на критично и нерегламентирано мнение.

От друга страна изборът ни има някаква посока и позиция и когато нещо не си заслужава, то просто не присъства на сайта, уточнява Джамбазов.

Двамата се изказаха негативно за състоянието на днешния медиен пазар, където според тях зависимостта от собствениците и страхотното принизяване на езика са ужасни.

Журналистите или стават циници, или дори могат да се откажат от професията, казва Алмалех и добавя, че при тях нито една думи или снимка не е „копи-пейст“.

Чуйте целия разговор с Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    …и Все ми се струва че така както ДаБългария – Е ядрото на Работната Група по Право/Юриспруденция, Въпреки.сом (г-ца Алмалех и г-н Джамбазов ) – ядрото на Работната Група по Изкуство/Култура/Наука/Образование.
    Успех !