понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Валя Ахчиева за ваксините и обвиненията срещу Петър Москов

Валя Ахчиева за ваксините и обвиненията срещу Петър Москов

Диков разговаря с журналиста Валя Ахчиева за Петър Москов, обвиненията срещу него и работата му като министър.
„При последната ни среща ти казах, че вярвам в прокуратурата. След 3 журналистически разследвания има 3 обвинения. Предстои дело в съда, ще седим на първия ред в съда и ще следим развитието. Много въпроси има. Удовлетворена съм и в този казус прокуратурата доказа, че може да бъде независима. Аз съм обидена за това, че продължават да се тиражират манипулации в обществеността. Не разбирам как се говорят неистини за неща, за които има документи“, заяви Ахчиева.

Тя показа и документи от „Санофи“ – френската фирма производител и те доказват, че тази ваксина „Пентаксим“ нямат разрешение да бъдат разпространявани в България. „Това е първият документ, който получих. Производителят казва, че този „Пентаксим“ с турските надписи няма разрешение в България“, категорична е Ахчиева.

По думите й, следващата манипулация е за ваксината „Елвакс“. Тя показа и друг документ – доклад на министър Москов, в който пише: „И 100 000 бр. Доза ваксина срещу Хепатит Б педиатрична“. Тоест той е за деца, не е нито за мигранти, нито за други цели“, добави още журналистът.

И двата вида ваксини са за деца, и за двете се е подписал и министърът, и българското правителство. Тя показа и писмо на Адам Персенски до директора на Агенцията по лекарствата. С това писмо той иска забранената ваксина да влезе в България, а тя вече е внесена. „Документът е постфактум“, обясни Ахчиева. Тя коментира и как са минали ваксините през митницата.

Следващата неделя очаквайте втора част на разговора с Валя Ахчиева и нови документи.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …