понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Валя Ахчиева за скандала с ваксините от Суходол и има ли корупция в здравното министерство

Валя Ахчиева за скандала с ваксините от Суходол и има ли корупция в здравното министерство

Журналистът Валя Ахчиева коментира темата за ваксините в Суходол, твърденията на зам.-министър Адам Персенски в предаването „Просто Диков“ и задава въпроса има ли корупция по високите етажи на властта, свързани с ваксините.

В емоционално включване, той обвини теб и всички журналисти, тогава заяви, че над 1 млн. голи ампули, иззети от прокуратурата, били произведени не в складовата база в планина Люлин, над квартал „Суходол“, където няма законна лаборатория, а в законната в централната сграда на бул. „Янко Сакъзов“. Апелирам да спре да нападат журналистите, които се занимават с темата за ваксините, и да му припомня, че в България има съд и много скоро в някоя съдебна зала живи хора ще се явят и на глас ще кажат къде и как са били произведени тези ваксини“, заяви Ахчиева.

Тя е категорична, че ваксините са били произведени в складовата база в Суходол. „Нали хора са работели, има работници, на смени, с поставена задача“, добави тя.

Когато те кажат това евентуално пред съда, ако бъдат попитани, тогава Персенски няма да може да намери дупка, в която да се скрие от въпросите на журналистите. Тогава аз бих го попитала тогава познава ли г-жа Бернар Сезер – турската гражданка, която в момента е зам.-генерален директор на турската фирма „Тюрк илач“, и която е придружавала Мехмед Барак, когато е пренасял онази чанта с парите преди пет години с 350 хил. долара, говорил ли е преди десетина дни с нея и за какво по телефона“, подчерта журналистът.

Тя уточни, че „Тюрк илач“ е голямата фармацевтична компания, с която държавната фирма „Булбио“ има бизнес отношение и за нея изнася ваксини, тя е и майка на „Мефар“, от която пристигнаха турските ваксини „Пентаксим“.

Ако са толкова близки с Персенски, да я покани в министерството и ние да я разпитаме за онази турска чанта с пари – рушвети ли са били и за кого са били. Гранична полиция ги хваща и в обвинителния акт пише, че Бернар Сезер е придружавала мъжа с парите, управител на тогавашната „Фарма тюрк“, посочи Ахчиева.

По думите й самият министър Москов в сигнала си до главния прокурор пише, че вътрешният одит на МЗ е установил, че няма договор с „Булбио“ и „Тюрк илач“, т.е. работят без договор.

Тя посочи, че министърът е бил притиснат да разпореди подобен одит, а той е потвърдил журналистическите разкрития от разследването й, включително за незаконното дарение на 5 млн. БЦЖ ваксини (произведени в „Булбио“ с фалшифицирани сертификати), част от бартера между България и Турция. Самият Москов пише, че не е било по правилата и не е било осчетоводено.

Прокуратурата е напреднала в разследването за тях, може да се окаже дори, че е повече от една партида, каза Валя Ахчиева и добави, че се чака повдигането на обвинения.

За „Пентаксим“, внесен от Турция, че не бива да се поставя на деца, защото не е разрешен за употреба в България.

Ние видяхме, че едни недекларирани пари се носят още от 2011 г. от двама души, които идват у нас не като туристи, които си носят 350 долара. Тук може би има корупция, която може да обхваща високи постове в министерствата – схема, която вероятно си тече от години наред около производството на ваксини. Последната акция показа точно това“, подчерта Ахчиева.

Чуйте целия разговор с журналистът Валя Ахчиева за ваксините в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …