неделя , 21 октомври 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Валя Ахчиева: Черна гора е отказала дарения на България турски „Пентаксим“

Валя Ахчиева: Черна гора е отказала дарения на България турски „Пентаксим“

В предаването „Просто Диков“ и тази седмица темата за скадала с ваксините и обвиненията срещу министър Петър Москов продължава. Журналистката Валя Акчиева разказа за разследването си в специално интервю за Диков.

Ахчиева изтъкна, че е открила нов любопитен факт – Турция е искала да продаде дарения на България „Пентаксим“ в Черна гора, но страната е отказала.

„Поискали са европейски, явно имат нещо предвид. Но това е просто факт – Черна гора е отказала да вземем за бебета си турския „Пентаксим“, каза тя.

„Има още една манипулация за БЦЖ ваксината (против туберкулоза), която заминава от България за Турция. Понеже министър Москов казва, че е изпълнил дълга си и бил защитил българските деца, ето вижте какво той пише на 13 май 2015 г. на Любомир Димитров, бившият вече шеф на „Бул Био“ – „Моля, г-н Димитров, във връзка със заболеваемостта от туберкулоза и повишената нужда от извършване на имнопрофилактика срещу заболяването е необходимо Министерството на здравеопазването да закупи от „Бул Био“ 4,2 млн. дози ваксини против туберкулоза за нуждите на страната“. Т.е. тук министър Москов пише, че му трябват над 4 млн. дози за българските деца. А това е преди МС на 28 май 2015 г. да приеме доклада на Москов и да реши да има споразумение между България и Турция. След като минават няколко дни, министър Москов пише на Любомир Димитров – „Хайде, за Турция да заминават ваксини за турските деца“. Най-напред пише, че са за българските деца, които обаче се раждат около 700 хил. за година. Няма 4 млн. новородени. За какво са толкова дози тази година“, подчерта Ахчиева.

Тя показа и фактура, която е във връзка с второто обвинение срещу министър Москов, в което пише, че той е анулирал плащането на БЦЖ ваксините , след като Министерския съвет е казал, че Министерството на здравеопазването би следвало да плати ваксините на „Бул Био“, след като страната ни ще ги дари на Турция.

„Когато „Бул Био“ изпълнява поръчката за тези дози, управителят Любомир Димитров пише до министър Москов и заместника му, като приложено изпраща фактура с направените разходи по износа. Само че вместо да плати, от Министерството го викат и се подписва под натиск договор за дарение от „Бул Био“ към МЗ. Любомир Димитров призна в предаването ни, че са го притискали 3 часа да подпише този договор“, обясни Ахчиева.

Журналистката доказва в разследването си, че БЦЖ ваксините са били изнесени с фалшив документ. Самата тя посочи обаче, че за това все още няма повдигнати обвинения срещу министър Москов. Работата на прокуратурата продължава и в хода на досъдебното производство може да се случат и други неща, допълни Ахчиева.

„Има една приказка – когато фактите говорят, и боговете мълчат, но явно в България говори дяволът“, подчерта журналистката.

Вижте цялото интервю с Валя Ахчиева във видеото:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …