понеделник , 27 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / Просто Диков / Валерия Велева и Светослав Терзиев за совалките на премиера между Турция и ЕС
DIKOV_VELEVA_ картинка

Валерия Велева и Светослав Терзиев за совалките на премиера между Турция и ЕС

През последната седмица премиерът Бойко Борисов влезе в ролята на дипломат. Може ли обаче той да бъде балансьорът между Турция и Европейския съюз за уреждане на бежанския въпрос – коментираха в предаването „Просто Диков“ журналистите Валерия Велева и Светослав Терзиев.

„Не съм много съгласна с определението за Борисов като „дипломат“. Защото той не е бил дипломат, не е вършел дипломатическа роля. Той наистина се опита да бъде посредник в тази конфликтна ситуация и в това няма нищо лошо“, категорична е Велева.

„Ердоган беше ясен: „Кажи на Меркел, че ако не бъде спазено споразумението за визите до октомври, пускаме бежанците“. В същото време Европа каза: „Не може да бъде отпуснат безвизов режим без Турция да изпълни всички точки по споразумението“, обобщи Велева диалога между Брюксел и Анкара. Тя посочи, че в опита си да намери допирни точки между Турция и ЕС, премиерът е казал, че е лобирал за отпадане на визите единствено за турски граждани от администрацията и от бизнеса.

„Тези му усилия да намери допирни точки само можем да адмирираме. Не мога да разбера защо е тази силна реакция срещу опитите му“, каза още Велева.

На свой ред, Светослав Терзиев категорично заяви, че облекчен визов режим не съществува в турските искания.

„Това е версия, която се развива в България за нашата публика. Нито в Берлин, нито в Истанбул е ставало дума за облекчен визов режим. Следователно, ако Борисов търси някаква вратичка, то това е на долапа, в който да се укрие, след като се постави в такова неудобно положение“, посочи журналистът.

„Борисов не е преговарящ в тази ситуация, защото той е просто преносител на едно послание. Интерпретациите, които сега внася, не стигат до онези, за които би трябвало да са предназначени. Никаква дипломация няма тук“, каза Терзиев.

По думите на Валерия Велева целта на Борисов, за да играе тази роля – харесвана от едни и неодобрявана от други, е да бъде спрян бежанският поток, който наистина би ни залял.

Тя определи историята с турския бизнесмен Абдуллах Бююк като грешка на българската държава.

„Историята с Бююк е вратичка да се повтори и за други хора, а това е опасно. Това е нещо, което не трябваше да допуска нито МВР, нито българската съдебна система“, категорична е тя.

Случаят „Бююк“ Терзиев пък определи като подигравка със закона.

„Не става дума за грешка, а за закононарушение. Когато съдът се е произнесъл, не може изпълнителната власт да не се подчинява на решение на съда“, подчерта той и допълни, че когато изпълнителната власт си позволява всичко, то значи държавата не е демократична и няма върховенство на закона.

Вижте целия разговор с журналистите във видеото:

Вижте също

DIKOV_PEINCHEV картинка

Да си номер едно в света – Ивайло Пенчев за цената на успеха

Съоснователят и мажоритарен собственик на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев обвини наскоро в отворено писмо шефовете на …