понеделник , 16 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Валерия Велева и Димо Гяуров: Совалките на Борисов са знакови, терорът в Европа тепърва започва

Валерия Велева и Димо Гяуров: Совалките на Борисов са знакови, терорът в Европа тепърва започва

В Код 11-13 днес коментираме и срещите на премиера Бойко Борисов на високо ниво в Европа, след като се видя и с Еманюел Макрон, а след минути ще се срещне и с германския канцлер Ангела Меркел. Журналистът Валерия Велева и бившият шеф на Димо Гяуров от НРС гостуваха в студиото на Код 11-13.

„Този маратон на Борисов е знаков. Смятам, че той ще има дългосрочни последици за страната“, смята Велева. Тя припомни, че първата визита на Макрон е с Меркел, а първата визита на Борисов е първо при Макрон, а след това при Меркел“, подчерта Валерия Велева.

„Създава се една много силна и стабилна ос – Берлин-Париж. Борисов много правилно се опитва да позиционира България именно в тази ос. Макрон сега представя един план за реформиране на Европа, при който има опасност България да остане в страните, които изостават от ЕС. Точно това се опитва той да предотврати и то изключително успешно“, изтъкна Велева.

Меркел ще го посрещне с план Маршал за Балканите. Това са много важни знаци. Борисов ще бъде първият европейски политик, който ще отиде и при Ердоган. България се явява в центъра на европейската политика. Много е важно, че ако всичко това, което Борисов прави, бъде материализирано по отношение на приемането ни в Шенген и покриването на условията за еврозоната, това би било положително за страната, категорична е Велева.

Ген. Димо Гяуров каза, че тези визити са част от онази абсолютна необходимост за страната. „Няма нищо извънредно и в начина, по който той бива посрещан. Спомням си през 2009 г. бях член на делегацията от парламентарната квота, когато също беше приет от тогавашния германски президент.

„Важно е да се отбележи, че правителството прихвана предстоящите тенденции за реформа в ЕС“, подчерта Гяуров.
От нас се изисква да предложим възможност за растеж, иска се развитие, посочи Гяуров. Според Велева, ключово е и това, че България е външна граница на ЕС.

„Ние можем да предложим сигурност и сигурна външна граница, а дали го правим е друг въпрос“, каза още журналистът.

„Врагът е при нас. Ние го допуснахме и той е в нашия дом“, подчерта Велева в коментар за последните терористични атаки в Европа. „Европа фатално късно се осъзна за това, че това е битка със съзнанието, а не битка, която може да се води с оръжия. Това в много страшно и ще живеем с това. Атентатите няма да свършат“, подчерта Велева.

Според Гяуров, атентатите дори ще зачестяват. Той смята, че мюсюлманите сами трябва да разберат, че екстремизмът е вреден за самите тях. „Европа е жертва на това, което се случва в Близкия Изток“, категорична е Велева.

Чуйте целия разговор с Валерия Велева и Димо Гяуров в следващото видео:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …

Един коментар

  1. Позор! Този боклук Валерия Велева щом се появи на вашия екран, значи ме изгубихте като зрител. Защо дадохте на Сашо Диков на ви съсипе телевизията?