понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Валентина Василева: Въпросите в референдума крият и опасности

Валентина Василева: Въпросите в референдума крият и опасности

На 6 ноември заедно с изборите за държавен глава ще се проведе и национален референдум с три въпроса. Валентина Василева, председател на Единната народна партия (ЕНП) коментира въпросите в предаването еМисия България и разкри кои са рисковете, които крият отговорите.

„Не мисля, че има проблем с момента за референдума, има нужда от него. Той трябва да даде ясен знак на политиците за мнението на хората и за това, че имаме нужда от промяна. Той трябва да бъде начало на задълбочен и подробен дебат. Не мисля, че нещата се решават в неделя и след това – край“, коментира Валентина Василева. Тя каза, че предишните два референдума са постигнали своя резултат. Проектът АЕЦ „Белене“ в крайна сметка е спрян и в България в крайна сметка ще има електронно гласуване.

„За мен въпросите са прекалено категорично поставени, но и трите въпроса трябва да бъдат дебатирани. В отговорите все пак се съдържа и опасност. В стремежа си да сменим системата към по-добро, можем да бетонираме нещата“, добави още Василева.

Тя каза, че ЕНП винаги е била за мажоритарния вот и припомни, че през 2008 г. Мария Капон е внесла проектозакон в Народното събрание, но тогава предложението е било за смесена система 50% пропорционални и 50% мажоритарни. „Опасността зад 100% мажоритарен вот – една голяма част от хората могат да не получат представителството. Ако гласуват 100 човека. От тях 10 са разочаровани и не отиват до урните. 41 гласуват за човека Х. Остават още 39 души, чиито вот ще бъде тотално незачетен. В това се крие цялата опасност, че можем да бетонираме едно статукво“, даде пример председателят на ЕНП.

Василева каза, че системата, която от партията предлагат, успешно функционира в Германия. „Преференцията много се изкриви. Ако говорим за общински съвет, там влизат по няколко човека. Ако е преференциален вотът, тогава нека не бъде защитено първото място“, коментира Василева. Тя анализира и възможността за намаляване на субсидията на партиите на 1 лв. за глас и посочи, че според опасенията са, че към партиите ще потекат финансови средства от бизнесмени. „Този вид заможни хора, в момента създават цели партии. Ако системата е 50 на 50, това е успешната формула и за личности, и ще разцепи статуквото. В ЕНП дебатът беше много ожесточен за задължителното гласуване. Разделени сме по този въпрос. Аз лично не съм за задължителното гласуване. Това, че казваме „да“, е по-скоро пожелателно към данъкоплатеца, който би трябвало да е заинтересован кой и как ще определя средствата в държавата. За правото и да не упражниш своето право на глас, също е въпрос на дебат“, добави председателят на ЕНП. Тя направи и сравнение с Франция и Гърция, в които въпросът за задължителното гласуване е решен по различен начин.

„Търсим рецептата за лечението на нашата политическа система. Няма по-висш и по-силен закон от гражданския контрол и будната гражданска съвест. Нито един закон няма да ни разреши проблемите, ако оставяме бъдещето в ръцете на някой, без да ни интересува какво се прави по-нататък“, категорична е Валентина Василева.

Тя коментира и въпроса за субсидията от 1 лв. за партиите като посочи, че задкулисните вливания на средства в партиите и сега се случва, без никакъв проблем. „Трябва да има дебат какво значи лев на глас. Ние сме за драстично намаляване на субсидията. Ами какво ще стане, ако сменим паричната единица и влезем в еврозоната? А ако има деноминация на лева и той утре е 12 стотинки – това също не е вариант. Има две опасности. Какво правим със сумите, с които в момента разполагат партиите? Системата е запушена отдолу. Трябва да има таван. Когато системата е запушена, малките модерни партии с иновативни идеи, с експерти и интелигентни хора, няма как да надскочат този милионен старт на статуквото“, анализира Василева.

Председателят на ЕНП е категорична, че по-сериозният и тежък дебат трябва да бъде не за държавен глава, а за референдума. „Нито една от партиите, които в момента са в управлението, не се регистрираха като страна по референдума в ЦИК. Ние бяхме единствените, които повдигнахме дело за скандалите с медийните пакети. ЦИК искаше да насочи медийните пакети към няколко медии. ЦИК помогна на управляващите партии максимално да бъде заглушена информационно-разяснителната кампания за референдума. Това е морално престъпление“, категорична е Василева.

Тя посочи, че все пак прогнозата й е оптимистична и смята, че хората ще бъдат много активни по въпроса за субсидиите на партиите. „Трябва да са много разумни за мажоритарния вот. Да излязат и дори и да не им предложат, те да си искат бюлетината за референдума. Трябва да дадем знак, че искаме промяна и тази промяна трябва да се случи“, призова още Василева.

Чуйте целия анализ на председателя на ЕНП Валентина Василева за референдума в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …