понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / В тунелите на изграждащото се софийско метро. За транспорта в Чикаго и метрото в Рияд

В тунелите на изграждащото се софийско метро. За транспорта в Чикаго и метрото в Рияд

Въпреки минусовите температури и снеговете, строежът на софийското метро не спира. Наш екип провери, че дейностите по изграждането на новите станции и тунели продължават, като в средата на идната година се очаква да пристигнат първите влакове за третия метролъч, а през есента на 2019 г. – метрото от Горна баня до Хаджи Димитър да е факт и да сме забравили за затворения в момента център.

Последният етап от третия лъч, който минава под бул. „Владимир Вазов“ обаче не е включен в оперативната програма за този период. За него вече има идейна разработка, но реализирането му ще започне на по-късен етап. Вижте репортажа във видеото:

Междувременно изграждането на транспортната мрежа в Чикаго и предградията му започва преди повече от сто години. През цялото това време местните власти развиват инфраструктурата на града. И днес влаковете и автобусите са предпочитан транспорт за милиони жители на мегаполиса, а през 2017 г. предстоят още много проекти за обновяване на транспортната мрежа.

Миналата седмица Илинойс получи над 1 млрд. долара федерални средства за модернизиране на метростанциите по т.нар. червена и лилава линии в Чикаго. Вижте повече в репортажа на Елена Хотинова:

В столицата на Саудитска Арабия – Рияд, също се изгражда метро в участието на френската транспортна компания „Алстом“. Проектът е на стойност 24 млрд. долара и съществуват множество спекулации, че може да бъде забавен или спрян след спада на цените на петрола. До момента, строежът е почти наполовина готов, като по план включва шест линии с обща дължина 176 км.

Според ръководителя това е най-голямата градска система за транспорт, която е в процес на изграждане в света. Mиналата година правителството на Саудитска Арабия представи статистика, че за следващите 10 години в столицата Рияд населението ще нарастне от 6 до 8 милиона души, което прави метрото изключително важно за улесняване на транспорта в града, както и за намаляване на замърсяването на въздуха. Вижте повече в репортажа:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …