сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / В Световния ден на океаните – какво може да направи всеки един от нас за тях

В Световния ден на океаните – какво може да направи всеки един от нас за тях

Всеки един от нас може да предприеме малки и устойчиви стъпки в ежедневието си, за да помогне за опазването на океаните и моретата, заяви в еМисия България Деница Петрова от “Грийнпийс” на днешния Световен ден на океаните – 8 юни.

Бихме могли да не използваме найлонови торбички и пластмасови прибори, да не купуваме козметика с микропластмаса (като в ексфолиантите), да рециклираме отпадъците, да чистим плажовете си – това би било добра стъпка като за начало, даде примери тя.

По повод днешния ден, в 19 ч. тази вечер се открива изложба „Морето не е за една ваканция“ в Дома на киното, последвана от тематични кино прожекции.

Основният ни фокус тази година е пластмасата и морето – огромното количество отпадъци, особено пластмасови, които човечеството генерира и голяма част от които попадат в океаните, обясни Петрова.

Всички тези безсмислени пластмасови сламчици, чашки, торбички за всичко, опаковчици на опаковчици отиват в реката, после в Черно море, а оттам – нататък към световния океан, където сякаш стават „невидими“ и абстрактни за възприятието ни, посочи тя.

Петрова припомни, че най-големият остров от пластмаса в Тихия океан е плаващ архипелаг с територия колкото седем Българии. Такива обаче има и в много други океани.

По думите й данни за Черно море няма, но това не значи, че няма проблем, а няколкото изследвания, които се правят в момента, са много начални и недостатъчни стъпки.

Делим Черно море с държави, повечето от които не са членки на ЕС и не следват същите регулации като нас, няма общи договорености в полза на нашето море, посочи още Деница Петрова от „Грийнпийс“.

Чуйте целия разговор с нея:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …