неделя , 23 октомври 2016 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / В памет на поета дисидент Петър Манолов
PETAR_MANOLOV картинка

В памет на поета дисидент Петър Манолов

На 7 февруари, в Пловдив на 77 години почина поетът дисидент Петър Манолов.

В памет на един от малкото български дисиденти, говори в предаването еМисия България Пламен Даракчиев, бивш зам.-председател на КТ „Подкрепа“.

Първият му спомен за Петър Манолов датира от началото на 1989 г., когато поетът обявява гладна стачка.

„Когато отидох да го видя в Пловдив, той гладуваше повече от 25-26 дена и още от вестибюла се усети страшната миризма на ацетон. Тогава той спечели срещу ДС, което бе невиждано – да се изправиш срещу цялата машина и да спечелиш. Това даде кураж на много хора“, разказа Пламен Даракчиев.

Петър Манолов е един от основателите на Независимото дружество за правата на човека, правозащитник, който съдейства на съгражданите си от турски произход по време на Възродителния процес.

„Не е казано, че дисидентите трябва да са на поцизии сега, но онова, за което са излезли много хора, не е било – сега да сочим модела КОЙ“, каза още Даракчиев и допълни, че героите на онова време няма да бъдат забравени.

„Ако съдя по поезията му и по действията му, най-вероятно посланието му е този кураж, защото той беше повече гражданин, отколкото дисидент. Той не беше комформист. Затова не бива да изпадаме в летаргия, не бива да смятаме, че това, което днес е грозно, ще остане така завинаги. Трябва да вярваме в промяната, защото Петър Манолов показа как един човек накара държавата да отстъпи“, заключи Даракчиев.

Вижте също

GEORGI_MARKOV картинка

Георги Марков в спомените на колегата му в Би Би Си Питър Юдел

Питър Юдел е бивш журналист от Би Би Си, който между 1971 и 1973 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *