понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / В памет на поета дисидент Петър Манолов

В памет на поета дисидент Петър Манолов

На 7 февруари, в Пловдив на 77 години почина поетът дисидент Петър Манолов.

В памет на един от малкото български дисиденти, говори в предаването еМисия България Пламен Даракчиев, бивш зам.-председател на КТ „Подкрепа“.

Първият му спомен за Петър Манолов датира от началото на 1989 г., когато поетът обявява гладна стачка.

„Когато отидох да го видя в Пловдив, той гладуваше повече от 25-26 дена и още от вестибюла се усети страшната миризма на ацетон. Тогава той спечели срещу ДС, което бе невиждано – да се изправиш срещу цялата машина и да спечелиш. Това даде кураж на много хора“, разказа Пламен Даракчиев.

Петър Манолов е един от основателите на Независимото дружество за правата на човека, правозащитник, който съдейства на съгражданите си от турски произход по време на Възродителния процес.

„Не е казано, че дисидентите трябва да са на поцизии сега, но онова, за което са излезли много хора, не е било – сега да сочим модела КОЙ“, каза още Даракчиев и допълни, че героите на онова време няма да бъдат забравени.

„Ако съдя по поезията му и по действията му, най-вероятно посланието му е този кураж, защото той беше повече гражданин, отколкото дисидент. Той не беше комформист. Затова не бива да изпадаме в летаргия, не бива да смятаме, че това, което днес е грозно, ще остане така завинаги. Трябва да вярваме в промяната, защото Петър Манолов показа как един човек накара държавата да отстъпи“, заключи Даракчиев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …