петък , 20 октомври 2017
Начало / Предавания / еМисия България / В памет на поета дисидент Петър Манолов

В памет на поета дисидент Петър Манолов

На 7 февруари, в Пловдив на 77 години почина поетът дисидент Петър Манолов.

В памет на един от малкото български дисиденти, говори в предаването еМисия България Пламен Даракчиев, бивш зам.-председател на КТ „Подкрепа“.

Първият му спомен за Петър Манолов датира от началото на 1989 г., когато поетът обявява гладна стачка.

„Когато отидох да го видя в Пловдив, той гладуваше повече от 25-26 дена и още от вестибюла се усети страшната миризма на ацетон. Тогава той спечели срещу ДС, което бе невиждано – да се изправиш срещу цялата машина и да спечелиш. Това даде кураж на много хора“, разказа Пламен Даракчиев.

Петър Манолов е един от основателите на Независимото дружество за правата на човека, правозащитник, който съдейства на съгражданите си от турски произход по време на Възродителния процес.

„Не е казано, че дисидентите трябва да са на поцизии сега, но онова, за което са излезли много хора, не е било – сега да сочим модела КОЙ“, каза още Даракчиев и допълни, че героите на онова време няма да бъдат забравени.

„Ако съдя по поезията му и по действията му, най-вероятно посланието му е този кураж, защото той беше повече гражданин, отколкото дисидент. Той не беше комформист. Затова не бива да изпадаме в летаргия, не бива да смятаме, че това, което днес е грозно, ще остане така завинаги. Трябва да вярваме в промяната, защото Петър Манолов показа как един човек накара държавата да отстъпи“, заключи Даракчиев.

Вижте също

Какво крият непубликуваните ръкописи на първия български социолог Иван Хаджийски?

Преди седмица отбелязахме 110 г. от рождението на Иван Хаджийски – бащата на българската социология …