вторник , 20 ноември 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / В очакване на социална реформа: Майките на деца с увреждания остават да лагеруват зад Народното събрание

В очакване на социална реформа: Майките на деца с увреждания остават да лагеруват зад Народното събрание

Вчера министърът на труда и социалната политика беше върнат на поста си, а работата по Закона за личната помощ продължи, но майките на деца с увреждания остават да лагеруват зад Народното събрание.

Вече 13 дни зелената палатка стои зад Народното събрание, а около нея на смени дежурят майките, в очакване да бъдат чути. За тях това означава да бъде приет Законът за личната помощ.

Дали ще бъде гласуван или не ще стане ясно в петък, когато е насрочена среща с майките в социалното министерство. Начинът обаче, по който вчера премиерът Бойко Борисов адресира казуса, възбуди общественото недоволство и по-специално репликата му: Да седнат, да направят така, че тази тема да ми се махне от главата на мен и на всички вас

По думите на Вера Иванова – една от майките, коите вчера присъства на срещата със социалния министър и омбудсмана, родителите на деца с увреждания нееднократно са искали да се срещнат с премиера и лично да му обяснят какви са исканията им.

Според майките основното в Закона за личната помощ е индивидуалната за всяко лице оценка за увреждане, която ще позволи по-ефективно разходване на средствата и най-вече интергация на хората с увреждане, които искат да учат и да работят. По думите на Вера майките вече няма каво да губят и са готови да продължават с протестите, ако законът не бъде приет.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …