понеделник , 19 март 2018
Начало / Спорно за спорта / В Ню Йорк отдадоха почит на български борец

В Ню Йорк отдадоха почит на български борец

В самото сърце на Ню Йорк, точно до Централ Парк, се издига Нюйоркският спортен клуб – частна спортна организация с огромна членска маса. Двата спорта, регистрирани и развивани още от самото създаване на клуба, са фехтовка и борба и тяхното популяризиране и развитие и до днес не минава без българско участие. В дългата история на клуба между световно известните му треньори се открояват имената на световния ни шампион по борба Валентин Йорданов и звездата на фехтовката ни Васил Етрополски.

Но най-голяма следа с голямото си сърце, самоотвержена работа и щедри дарения оставя стопроцентовият българин, арменец и американец – Сетрак Агонян. Светът на силните на тепиха загуби Сет преди 2 години. Изключителният му живот и дело на забележителен майстор на метала, на когото сградата на ООН дължи оригиналната си ограда, работи неуморно и през целия си живот за просперитета на свободната борба, за представянето на български и арменски борци на световния тепих.

Като учредител и ръководител на не една организация за Свободна борба в САЩ, член на редица международни и олимпийски спортни сдружения по борба, заради огромния му принос към спорта, по инициатива на Българската федерация по борба и лично на Валентин Йорданов, животът и делото му бяха почетени на 11 ноември тази година в Спортния клуб в Ню Йорк.

Той бе почетен с трогателно тържество и в присъствието на съратници и приятели, членове на семейството му, както и на Генералния консул на България в Ню Йорк Милен Люцканов, Васил Етрополски и други почетни гости. Прозвучаха българският химн на живо в прекрасното изпълнение на Влада Томова, както и арменският и американски химни.

„Сет беше добър посланик на Съединените щати, добър посланик на България, както и на Армения. Той е велик човек. Щастлив съм от времето, прекарано с него. Нека Господ пази душата му. Той беше един от най-великите хора, свързани с борбата. Той направи много неща за този спорт“.

Вижте повече за българския борец и как той бе почетен в Ню Йорк в следващото видео:

Вижте също

Грозданов: Левски не играе така, както ни се иска. Футболът в България е далеч от европейския

Некачествен футбол, лоша материална база и първенство, което предизвиква интерес само и единствено заради формата, …