вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / В навечерието на „София прайд“: Какво се е променило за 9 години

В навечерието на „София прайд“: Какво се е променило за 9 години

За девета поредна година ще се състои шествие за равенството и недискриминацията на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполовите хора (ЛГБТ) – „София прайд“. То ще се проведе на 18 юни в София, като и тази година ще има съпътстваща филмова програма в кино „Одеон“ и Френския културен институт.

В навечерието на „София прайд“ в еМисия България разговаряхме с Венета Лимберова, председателка на Младежка ЛГБТ организация „Действие“, и  Слава Дойчева, режисьор и организатор на Филм Феста.

Лимберова коментира, че за първи път присъства на второто издание на „София прайд“.

Чувствах се като партизанин, тогава марширувахме бързо, за да свърши, каза тя и допълни, че и до днес за нея продължава да бъде страшно събитие, макар приятелите ѝ да го усещат като празник.

„По-хубавото е, че все повече хора се включат в прайда, не – на парда, защото идва от pride, което означава гордост“, отбеляза Венета Лимберова.

„Тази година каним приятели, роднини, близки, колеги да излязат с нас“, каза още тя.

На свой ред, Слава Дойчева посочи, че тази година за втори път ще участва в „София прайд“ и затова трудно би могла да направи сравнение, но отбеляза, че след публикуване на програмата за филмовия фестивал, все пак е имало и положителни коментари.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Възхищавам се на тези млади и смели хора, които правят България по-свободна, по-модерна, по-европейска и ПО-НОРМАЛНА държава!