четвъртък , 29 юни 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / В навечерието на оспорваните президентски избори в Австрия – коментар на Людмила Ханджийска
AVSTRIQ картинка

В навечерието на оспорваните президентски избори в Австрия – коментар на Людмила Ханджийска

Дни преди третия опит на Австрия да избере президент, за настроенията преди вота за държавен глава разговаряхме със сънародничката ни Людмила Ханджийска, която живее във Виена.

Тя отбеляза, че тонът в снощния пореден телевизионен дебат между кандидата, подкрепян от Зелената партия, Александър ван дер Белен и неговия съперник от крайната десница Норберт Хофер е бил доста по-умерен.

И двамата се опитваха да демонстрират, че могат да се държат като държавен глава. Нямаше и много лични нападки“, обобщи Людмила Ханджийска.

Норберт Хофер подчерта, че нито той, нито Австрия е „за“ напускане на Европейския съюз, но ако Турция стане член на ЕС, то партията му би иницирала референдум за членството на страната в ЕС“, допълни сънародничката ни.

По думите ѝ социологическите агенции продължават да дават противоречиви резултат преди изборите в неделя.

Преди 2 дни Хофер водеше с 2%, в последните часове, според някои агенции, резултатът е обърнат. Със сигурност резултатът ще бъде много близък, само с няколко хиляди гласа разлика, прогнозира Ханджийска.

Тя обясни, че темата за мигрантската вълна присъства в дебатите от началото на кампанията. Александър ван дер Белен е на позицията, че трябва да се увеличат мерките за интеграция, докато Хофер смята, че трябва да се намалят субсидиите за бежанците, като те да не са в парична форма.

На въпроса как Хофер стигна до балотажа, Ханджийска сподели, че много от австрийските избиратели са разочаровани от двете големи партии, защото не могат да решат проблемите в страната, а вотът за Хофер е бил наказателен.

Вижте също

kesch

Какъв ще бъде ефектът от ограничаване на кешовите плащания до 1000 лв.

Преди няколко дни НС прие на първо четене промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс. Те предвиждат …