четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / В навечерието на изборната кампания – коментар на политолога Димитър Димитров

В навечерието на изборната кампания – коментар на политолога Димитър Димитров

Утре официално ще бъде открита предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 26 март. Битката за 240-те депутатски места се води от общо 12 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитета, издигащи независими кандидати.

Какво да очакваме преди и след изборите в „Жива връзка“ коментираме с политолога Димитър Димитров.

В началото той даде подробности и за новината от вчера, че в последния момент от срока българска компания е подала документи за проект във връзка с машинното гласуване, като има готовност да направи софтуерът. Предстои да бъде гласуван и евентуален доставчик на хардуера.

Димитров обаче се съмнява, че в толкова кратко време е възможно да се реализира проект в подобен мащаб, като по-вероятните срокове според него са пет-шест месеца. Той обаче не предполага, че липсата на машини във всички секции може да доведе до касиране на изборите.

Политологът призна, че не е голям привърженик на машинното гласуване, което за него е скъпо и разточително „украшение“ към изборния процес, особено що се отнася до вота в чужбина.

Що се отнася до предизборната битка, политологът очаква преди всичко оспорвано състезание между двете големи партии – ГЕРБ и БСП, за това кой ще получи първи право на мандат за съставяне на правителство. В редицата „след вторите“ той поставя патриотите и Веселин Марешки, които въпреки знаците, към момента не са категорични с кого точно биха се коалирали.

Комбинацията от гласовете от Патриотичния фронт, Марешки и някоя от следващите партии ще позволи да се направи мнозинство и е от изключителна важност кой първи ще получи правото да го договори, отбеляза той.

По отношение специално на Веселин Марешки, политологът заяви, че той е подбрал листите си по странен начин – производни на бизнес структурите му и с неразпознаваеми имена, с които обаче той е работил през годините. Димитров го сравни с Тръмп в това отношение. Това, според него, значително намалява шансовете на бизнесмена да се окаже голямата изненада.

Политологът предвиди по-висока от тази на предишните избори активност, вкл. и заради обявеното за задължително гласуване – въпреки че при негласуване не се предвижда последствие или санкция.

Димитров заяви още, че не одобрява смяната на ръководителите на областните управления на МВР, от което предвиди последствия за изборния процес, и напомни, че усилията срещу купуването на гласове са свързани с контрола въхру криминалните схеми.

Според него действията на служебното правителство тези дни подпомагат негативното говорене за предходното управление.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …