понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / В любовта като при храната: Психолог за фастфуд връзките

В любовта като при храната: Психолог за фастфуд връзките

В любовта действително е като при храната – вкусната изисква време, търпение, усилие и умения, за да се сготви, казва клиничният психолог и психотерапевт Светлана Димитрова в един разговор за съвременните фастфуд връзки по еМисия България.

По думите й темата за храната е много тясно свързана със сетивата ни и умението ни да се свързваме.

„Когато живеем в общество, което 24 часа иска от нас да отдаваме енергия и бързо да се случват нещата, ние не проявяваме търпение и толерантност. Без да се усетим, навлизаме в едно поле, където започваме да действаме по същия начин“, казва тя.

Според Димитрова бързите връзки, нетрайните и чисто сексуални отношения, т.нар. „спийд дейтинг“, водят до атрофиране на способността ни да създаваме дълбоки и трайни връзки.

При тях човек изхожда от идеята, че няма време „да се занимава с щуротии като чувства и преживявания“ и следователно трябва да се ориентира към нещо екстремно, което може да усети сега и веднага. Това е израз и на непрестанното желание за стимулация и удоволствие.

Метафората с ГМО продуктите отговаря на много въпроси как стигнахме до тук, отбелязва Димитрова.

Физическият контакт обаче не е психо-емоционално свързване, а „лекуването чрез секс“ измества поведението към анормалното, предупреждава психотерапевтът.

Хората имат способността да се свързват и живеят сферично, важно е къде е нашият център, какво да дадем от себе си и какво искаме да получим, добавя тя.

Според Димитрова семейството в наши дни се променя, границите му също, тъй като в крайна сметка те зависят и се задават от членовете му.

„При психотерапията говорим за поемане на отговорност, а не за (само)обвинение, при което да се възприемаме като жертва и неудачник. Хората погрешно свързват терапията с виновност, а това не е така“, казва още психотерапевтът.

Променил ли се е с поколенията начинът, по който обичаме и се свързваме, как му се отразяват отворените и сексуално освободени връзки, какво ни коства бързата „любов“ – гледайте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …